Mişcarea de proclamare a suveranităţii din mai multe state americane, un subiect inexistent în presa noastră

Friday, February 27, 2009

“Puterile care nu sunt acordate Statelor Unite de către Constituţie, şi care nu sunt nici interzise statelor, le revin (le sunt rezervate) statelor în parte, sau poporului”.

Acest al 10-lea amendament la Constituţia SUA este prevederea legislativă pe baza căreia, în ultimele zile, tot mai multe state americane depun proiecte de lege pentru a-şi câştiga suveranitatea faţă de puterea federală. Această mişcare care tinde să ia amploare este declanşată, din câte înţeleg, de programul economic al preşedintelui Obama, intitulat Stimulus Bill, despre care se spune că va costa 1.000 de miliarde de dolari, şi nu 800, cum se estima până acum.

“Declarăm suveranitatea statului Tennessee pe baza celui de-al Zecelea Amendament în raport cu toate puterile care nu sunt acordate guvernului federal de către Constituţia SUA” – aceasta este fraza esenţială din cel mai recent proiect de lege privind suveranitatea, depus de statul Tennessee în 18 februarie.

Din primele căutări, constat că, în România, nu a scris despre acest subiect decât senatorul Iulian Urban, pe blogul său. Aşa că îi rog pe aceia dintre dumneavoastră care se pricep să ne ofere detalii. Atenţie, suveranitate nu înseamnă secesiune, ci respingerea, printre altele, a anumitor contribuţii financiare solicitate de guvernul de la Washington.

6 raspunsuri to “Mişcarea de proclamare a suveranităţii din mai multe state americane, un subiect inexistent în presa noastră”

 1. davidv

  Nu-i nimic nou. E o disputa standard, intre ce inseamna drepturile statelor si drepturile Washington-ului.

  De exemplu, si cand obligau negrii sa foloseasca toalete separate si sa stea in fundul autobuzului, justificarile tineau tot de drepturile statelor.

  Eu m-as uita mai degraba dupa stiri o data ce trec astfel de masuri prin legislativele statelor. Altfel, peste tot se gasesc bezmetici care sa promoveze orisice. Am citit o data un articol despre ce se intampla la Albany, in Senatul statului New York. Parlamentul Romaniei pare salon de domnisoare pe langa aia.

  Glumind putin, nici n-ar fi rau ca Tennessee-ul ori Oklahoma sa ne lase. Ar face bine sa ia si pe Kentucky, Alabama, Mississippi ori Arkansas cu ei. Bugetul federal s-ar simti mult mai bine fara toate statele astea care il storc de bani. :)

  #3737
 2. davidv: Ştiam eu că mă pot baza pe tine. Să înţeleg că Tennessee e privit ca un fel de Botoşani de statele care sunt mari contribuabili? :)

  #3741
 3. La banii pe care ii are statul Tennessee, rezista maxim doi ani aceasta lege. State ca Tennessee, North Dakota, South Dakota si multe altele dau bani la buget si primesc inapoi banii lor si o parte din California, Florida sau Texas.

  Daca ar fi sa o luam pe considerente economice, California ar fi singurul stat avantajat de acest proiect de lege. Este singurul stat capabil sa stea de unul singur in picioare.

  Asa ca state puternice, precum California sau Florida, zic “Slava Domnului” ca statele mici adopta aceasta lege.

  #3744
 4. Ana

  Exact la Botosani ma gandeam si io, pentru o paralela cat mai exacta :) . Nici un ziar serios sau canal de stiri n-a dat chestia asta, in State; nu prea e luata in serios.

  Subit, guvernatorii republicani au realizat ca se cheltuie prea mult. Interesant ca in 8 ani cat a fost Bush, s-au uitat cum deficitul s-a dublat, fara sa cracneasca. Acuma cica ei vor sa refuze ajutorul de bani de la guvernul federal. Cine are de pierdut? Oamenii fara serviciu…

  #3747
 5. davidv

  Stiu ca am vazut un tabel cu raportul dintre contributia statelor la bugetul federal si cat primesc inapoi. Dar presupun ca ordinea e puternic corelata cu asta.

  Pe scurt, 9 din primele 10 state, ordonate dupa GDP per capita, au votat cu Obama. Dintre ultimele 10 state, doar unul a votat cu Obama. Starea Americii intr-un paragraf. :)

  #3752
 6. fumi

  …mihnea, serios, las-o …

  #3754

Lasa un comentariu


4 − = 1

Search / Caută în site