Un an pe blog. Mulţumiri, mărturisiri, amintiri

Wednesday, November 11, 2009

Vă mulţumesc. Nu ştiu să încep altfel. Astăzi se împlineşte un an de când am “resărit” pe acest blog şi, aşa cum scriam în acea primă postare, pentru mine a fost majoratul scrisului. Atunci, majoratul era doar un număr de ani de la debutul în presă. Între timp, datorită dumneavoastră, a devenit un sentiment.

Aşteptările pe care vi le-am perceput încă din primele zile ale acestui blog mi-au impus o ştachetă înaltă, poate prea înaltă. Acesta e motivul pentru care, uneori, treceau zile întregi şi nu postam nimic. Nu mă mulţumea nici o idee, nimic din ce-mi trecea prin cap nu mi se părea suficient de important pentru a fi comunicat pe blog. E un perfecţionism cu care mă iau la trântă de mult, dar care, îmi place să cred, are şi avantaje, atât pentru mine, cât şi pentru dumneavoastră, cei care mă citiţi.

Şi mi-aţi citit, văzut sau ascultat 673 de postări, cu tot cu acest bilanţ. Enorm. Odinioară, când făceam parte dintr-o redacţie, lăsam să treacă săptămâni sau chiar luni de zile până mă adunam să scriu şi să public un text. În acest an n-am mai avut loc de întors; n-au mai existat alţii cărora să le iau articolele la puricat. Am fost doar eu şi toţi acei Damocles buni care, trecându-mă în blogroll sau în reader, m-au obligat şi onorat deopotrivă.

Şi-atunci, am scris. Am scris despre toate lucrurile pe care le-am crezut interesante şi demne de a fi transmise mai departe. Am căutat zilnic subiecte pentru blog mai abitir decât un tânăr reporter îngrijorat că urmează o nouă şedinţă de dimineaţă. Am scris despre obsesiile mele, despre nostalgii şi despre oamenii buni pe care îi cunosc sau pe care i-am întâlnit călătorind pe net. Am scris prea mult şi prea împrăştiat, pentru că, inevitabil, am vrut ca blogul să înlocuiască ziarul, de care mi-e foarte dor. Am vrut să găsiţi aici şi bune, şi rele, de aceea mi-am dat cu părerea şi despre lucruri la care nu mă pricep. Dar totdeauna am făcut-o sperând că, undeva, cineva se va bucura.

Să vă mai spun câteva cifre, înainte de a cădea în patetism. Potrivit trafic.ro, de la 11 noiembrie 2008 până la 31 octombrie 2009, mihneamaruta.ro a fost citit de 92.172 de vizitatori unici (am făcut suma numerelor de aici). Asta înseamnă o medie lunară de aproape 7.700 de cititori, cam cât adună o revistă bunicică, dar cam exclusivistă. La capitolul “afişări”, în aceeaşi perioadă s-au strâns 356.165, adică o medie lunară de aproape 30.000.

S-a intrat pe acest blog din 107 ţări, îmi spune Google Analytics; după România (peste 206.000 de vizite), cei mai mulţi cititori au ajuns aici din SUA (peste 8.000 de vizite), Franţa (peste 3.000) şi Germania (aproape 2.000).

Cea mai citită postare (n-aş fi crezut şi n-aţi fi ghicit niciodată) este cea despre jucăriile Bakugan (peste 15.000 de vizualizări din aprilie încoace), unde băieţi de 10-15 ani din toată ţara continuă să intre zilnic şi să se laude cu modelele pe care şi le-au mai cumpărat (comentariile lor, multe cu grave deficienţe gramaticale, se apropie de 1.000). Asta dovedeşte “teoria” că există zone ale societăţii pe care presa nu le atinge şi care pot deveni surse consistente de cititori.

Foarte accesate mai sunt filmuleţul “Faţa galbenă care râde” (peste 7.500 de vizualizări) şi postările despre dezastrul şi scandalul pe care Cornel Nistorescu le-a provocat la “Cotidianul” (2-3.000 de vizualizări fiecare).

Mă mândresc că, în acest an, am putut să vă recomand 17 cărţi şi 48 de filme artistice. Mă mândresc că aici aţi văzut 16 scurtmetraje foarte bune şi tot aici aţi putut asculta peste 100 de piese muzicale, de la folclor la bucăţi simfonice, trecând prin rock, blues şi jazz. Pe multe le-am descoperit încercând să vă fac surprize. Am avut timp şi l-am folosit să învăţ împreună cu dumneavoastră. Despre film şi muzică, de pildă, am învăţat în acest an cât în zece. Şi iar vă mulţumesc.

Şi vă dedic piesa mea favorită dintre cele pe care le-am găsit tot scormonind pe Youtube după muzică pentru blog. Iar dacă o ştiţi, ascultaţi-o încă o dată. Acolo e tot ce-am vrut să vă povestesc.

P.S. Vă mulţumesc în mod special acelora dintre dumneavoastră care aţi răspuns la chestionarul de luna trecută privind plusurile şi minusurile acestui blog. Am încercat să ţin cont de ideile care s-au desprins de acolo. Prima dovadă: am schimbat tema blogului. Nu bănuiam că aceea vă plăcea atât de puţin, dar m-am executat :) .
Cât despre noul titlu, “Surpriza”, m-am inspirat din comentariul lui Cătălin Tolontan de la aceeaşi postare cu întrebări. “Dacă ar fi să aloc o aşteptare momentului în care dau click pe numele tău în blogroll, atunci o pot numi Surpriza Calmă”, scria el. Aşa să-i rămână numele. Şi tot calmă să rămână.

*

44 raspunsuri to “Un an pe blog. Mulţumiri, mărturisiri, amintiri”

 1. laura laurenţiu

  felicitări, din nou! şi parcă ar merge o bere, nu? :)

  #13872
 2. Mulţi înainte, blogging voios în continuare! :)

  #13873
 3. Oooo, si ce surpriza! Extraordinara. Ma bucur. Bravo. Cat mai sus!

  #13874
 4. tibi

  sincere felicitari, nu renunta, continua!

  Imi place mai mult verdele de dininnte, arata calm.

  #13875
 5. panpage

  Felicitari, Mihnea!
  Accesez blogul tau de mai multe ori pe zi si incerc sa ii conving pe baietii mei ( 16 si 20 ani) sa-l acceseze si ei cit mai des. Au ce vedea, invata, citi, auzi…

  #13876
 6. foarte simpatica surpriza.

  #13877
 7. Adrian

  LA MULTI ANI
  noua infatisare e o surpriza placuta

  #13879
 8. Chiar surpriza. Si a trecut un an? Com’on…
  Nu-ti comentez noul design, niciodata nu stii daca e mai bun sau nu de la inceput; oricum, e mai complex si mai organizat, parca. Se adunasera deja rubrici.
  Multa inspiratie si multa liniste :)
  ps – Dupa ce-mi iau domeniu – curand – o sa schimb si eu. :)

  #13880
 9. Frumos layout, dar te astepti la un ziar cu zeci de postatori. Nu ca nu ai fi un “renascentist” al presei.

  #13881
 10. 0limpiu

  Wooooow !!! La multi ani si felicitari !
  Intrebare : Ce face bara gri de sub comentarii ? Aia care se face rosie daca pui cursorul pe ea .

  #13882
 11. marcello

  Felicitari pentru noua grafica. S-o folosesti sanatos! Totusi, la urmatoarea aniversare mi-ar place sa te vad facand vreun ziar.

  #13884
 12. Ma alatur si eu corului de felicitari si urari de la multi ani. Blogul tau a fost si ramine o sursa de echilibru, cumpatare si bun simt intr-o lume (mediatica) ce cultiva exact calitatile opuse.
  Daca imi permiti o mica sugestie, iti propun sa schimbi modul de afisare a datei din stinga ecranului in limba romana, nu prea merge in context.

  #13886
 13. bogdan pacurar

  io unu ma obisnuisem prea tare cu blogu tau si as fi crezut (daca m-ar fi intrebat cineva) ca a trecut mai mult de un an… cel putin doi. Nu stiu daca se interpreteaza de bine sau de rau, asa ca ma fac mai clar: in anul asta care a trecut, desi citesc mult mai multe bloguri decit acum 12 luni, pe al tau il deschid tot ultimul, asteptind sa gasesc ceva frumos. Cred ca e corecta caracterizarea aia cu surpriza. Se vede ca n-ai albit degeaba in anu asta, ca sa-l parafrazez pe moromete.

  * nu pot sa ma abtin sa nu remarc declaratia lui chirieac, cu incalcarea drepturilor cetateanului si plingerile pe care le va face la organismele abilitate, inclusiv sri :))
  astia sint in stare sa-ti strice aniversarea, mihnea :))

  #13887
 14. Felicitari Mihnea si “La multi ani!” blogului tau.
  Placuta surpriza :-)

  #13888
 15. multi ani inainte! imi place ideea de magazin, de revista… categoriile puse frumos, sus, ca sa ai de unde alege :)

  #13889
 16. Mă bucur să-ti urez la multi ani. E o urare egoistă, stiu. Si îti multumesc pentru un lucru în plus: m-ai încurajat în prima sau în a doua mea zi de blogautor.

  #13891
 17. Calin

  Felicitari Mihnea si multe succese si de acum inainte! Trebuie sa marturisesc, chiar daca unii prieteni m-or cotonogi, ca blogul tau este singurul pe care-l citesc zilnic. Foarte placuta surpriza!

  #13892
 18. virtus

  Felicitări, succes în continuare şi cât mai multă inspiraţie fără transpiraţie!

  #13896
 19. florica

  Felicitari Mihnea!

  #13897
 20. Ana

  Arata excelent. Congrats! :)

  #13904
 21. Felicitari. Superba dedicatia muzicala.

  #13905
 22. Hopaaaaaa, iacătă surpriză :) S-a-nnoit Ticu cel virtual hihihihi

  La mulţi ani, Ticule. Scrie-ne. (Asta din urmă e mai mult o urare pentru noi, că ne faci bine)

  #13910
 23. Ramona

  Felicitari.
  Chiar a fost o surpriza :)

  #13911
 24. Corina

  Toate cele bune si la multi ani. Acuma seamana cu un ziar. :)

  #13912
 25. Succes si spor!
  Sa fie de bine (cum oricum era deja)

  #13913
 26. Bravo Mihnea,

  Dacă te interesează data în română:
  http://tinyurl.com/yfau3g9

  Şi ca sugestie, poţi edita fişierele PHP ale temei să înlocuieşti textele din engleză cu alternativa lor în română(inclusiv în footer, Copyright © 2009 Surpriza. All Rights Reserved. sau în pluginuri Notify me of followup comments via e-mail).

  Iarăşi, faptul că afişezi data în colţul din dreapta-sus mi se pare mai puţin util şi poţi edita tema să scoţi asta. :)

  Cred că poţi edita tema să nu afişeze categoria Uncategorized.

  În sidebar ai o reclamă în flash, dar:
  a. Susţinem e la plural;
  b. Ai putea să o salvezi ca imagine simplă, nu ca Flash, din mai multe motive (nu toţi au flash, se încarcă mai repede, solicită mai puţin procesorul)

  În fine, funcţia Calendar mi se pare puţin utilă şi aş scoate-o.

  Ţi-am zis că îmi place noua temă? :)

  #13914
 27. Sustinem e corect. Suntem mai multi in spate, e afacere de familie :)

  #13915
 28. Laura, INconstantIN, Viorel, Tibi, Panpage, Adnana, Adrian, Pang, Turnofftheglory, Olimpiu, Marcello, Doru, Bogdan, ZaffCat, Zalex, Călin, Călin, Virtus, Florica, Ana, Dodo, Bety, Ramona, Corina, Enona, Olivian, Tudor:

  Bine v-am regăsit! Mulţumesc pentru întâmpinare, pentru urări şi sugestii. Traduc şi data în româneşte :) Mai ziceţi…

  #13916
 29. felicitari.
  categoric n ai loc de intors.

  #13918
 30. Felicitări! Arată foarte bine noua interfaţă:) Are dreptate Tolontan, blogul tău transmite linişte. Să-ţi traiască şi să ai grijă de el în fiecare zi :)

  #13919
 31. Intr-adevar o surpriza. Ne auzim si la anul. La multi ani :) .

  #13921
 32. Surpriza mea 😉 http://ladylook.blogspot.com/2009/10/oana-pellea-presedinte.html

  Eu, aici, invat. Si ies mereu din adapostul lui MM cu cate un alt exercitiu de vointa in capsor. Born, still alive, will leave better world behind, stiti dvs bine..

  Va doresc sa fie la fel de bine primit blogul de catre toti cititorii! Si, afcors, sa tot fiti despre Onoare!

  #13922
 33. VLad

  Domnule Maruta, aveti o adresa de mail la care puteti fi contactat?

  #13923
 34. Acum chiar trebuia sa spun si eu felicitari! Ma rog, si blasfemia care ma urmareste la nume, he he :). Mi-a placut ce am citit pe aici pana acum!

  #13924
 35. Părăvan: Aştept header-ul :)

  Lafoggie: A sosit momentul să-ţi dezvălui ce mult m-a ajutat blogul tău când eram în pană de muzică bună. Am “furat” de la tine nume de care nu auzisem şi pe care le-am ascultat pentru prima dată în acest an. Mulţumesc!

  Tiberiu: Mulţumesc pentru susţinere.

  Paula: Sunt onorat pentru nominalizare, dar hai să iasă mai întâi Oana Pellea preşedinte :)

  Vlad: mihnea@mihneamaruta.ro

  Jesus: Ce surpriză! Bine-ai venit! Nu mai ştiu nimic despre tine, eşti chiar la Montreal?

  #13928
 36. Mă simt onorată. Nici nu credeam că ai intrat vreodată pe blogul meu. Plăcerea şi bucuria sunt de partea mea :)

  #13929
 37. Taticu :)

  Felicitari, Mihnea (1 an!? tulai/Doamne!). Intr-adevar, placuta surpriza. Sa-ti dea Bunul Dumnezeu putere sa scrii si intelepciune la recomandari.

  PS Pot sa ies cu Laura la o bere daca esti ocupat? :)

  #13939
 38. aghiuta

  Oare sunt 92.173? In rest… vorba unui Moromete de pe la noi: keep up the hard work!

  #13950
 39. fumi

  La Multi Ani! Nu e interesant cum scriem mai bine cand nu mai avem incotro? Si cat mi-am ragusit vocea pe tema asta…Scrisul ca nemaiavutincotro.

  #13970
 40. Laura Cristescu

  Felicitari, Mihnea. N-am apucat sa scriu acum doua zile cand am avut “surpriza”..:) Te citesc in fiecare zi cu placere, asa imi incep diminetile… Si sunt dezamagita cand trec doua-trei zile si nu zici nimic. Multa bafta in continuare.

  #13999
 41. Tăticu: Să înţeleg că D. nu-mi citeşte blogul? :)

  Aghiuţă: Bine ai venit!

  Fumi: Aveai dreptate, e bine? :)

  Laura Cristescu: Mai potrivit decât mulţumesc ar fi “obrigado”…

  #14001
 42. andrei tanasoiu

  …uite ca am ratat ziua cu surpriza…insa tot o sa zic ceva, si asta in timp ce ascult melodia in care e “tot ce vrei sa ne spui”:)
  …e greu sa zic daca imi place mai mult acum ca inainte, mai ales ca eu te-am descoperit recent, insa a fost clar o surpriza sa vad fata noua a acestui blog…mai pe scurt: tot inainte:)

  #14006
 43. Taticu

  Mihnea,

  “Ha-ha” :)

  Raspunsul e: “ba da, il citeste”, dar n-are legatura cu o nevinovata poveste la o bere.

  #14031
 44. @) La Multi Ani! Felicitari! De asemenea pentru emisiunea de ieri seara – cred ca ati fost moderatorul cel mai potrivit. N-am apucat sa trec in ultima vreme pe aici, ca acum combat si eu pe blog la VoxPublica, asa ca nu vazusem nici fata noua a blogului. E prietenoasa! Inca o data, felicitari!
  l. a.

  #14133

Lasa un comentariu


1 + 8 =

Search / Caută în site