Ezitanţii din urmă, noul salam cu soia şi lecţia preşedintelui

Tuesday, December 8, 2009

Basescu la Cluj, foto Raul Stef

Balanţa alegerilor prezidenţiale a fost răsturnată de două categorii de alegători al căror numitor comun este detaşarea: indecişii care aşteptau ceva şi emigranţii care au luat şi România cu ei.

După primul tur de scrutin, dar înaintea dezbaterii de joi seară, sondajele îl dădeau victorios pe Mircea Geoană, care, în funcţie de institut, avea un avans de 6-8 procente. După turul doi, aceleaşi institute comunicau că aproximativ 6% dintre cei care s-au dus la vot în 6 decembrie luaseră hotărârea cu 2-3 zile înainte, adică după confruntarea televizată, câştigată net de preşedintele în funcţie.

Aceşti oameni – care au optat, practic, în ultimul moment – nu fac parte, cu siguranţă, nici dintre fideli (electoratul tradiţional al celor două partide) şi nu sunt nici din rândul visceralilor care, nesuportând gândul că va câştiga celălalt, au mers cu ură la urnă. Ei, ezitanţii din urmă, au ajuns cei dintâi pentru că n-au votat pătimaş, ci au luat o decizie abia după cel mai edificator episod al campaniei prezidenţiale.

În cazul emigranţilor – transformaţi brusc în ţapi ispăşitori ai înfrângerii lui Geoană, ca şi cum Băsescu ar fi noul salam cu soia al naţiei -, detaşarea nu mai trebuie dovedită, măcar dintr-un punct de vedere, cel geografic. Dar, spre deosebire de aceia care susţin că votul covârşitor dat de emigranţi lui Băsescu ar fi determinat în special de resentimentele din mandatele FSN-PDSR-PSD şi că, altfel spus, ei ar fi majoritar de dreapta, eu cred că alta e explicaţia.

Pentru cei plecaţi din ţară, definitiv sau doar la muncă, România este – şi nu poate decât să fie – acasă. Chiar dacă s-au stabilit definitiv altundeva, România înseamnă pentru ei părinţii de care le e dor, bunicii idilici, copilăria intangibilă, Crăciunul colindelor, primul sărut, faţa blocului, uliţa cu gâşte sau doar un copac umbros.

Ei l-au votat pe Băsescu pentru că – aşa cum m-a luminat un amic, întrebându-mă “ce problemă are, de fapt, Geoană?” – liderul PSD nu seamănă cu nimeni cunoscut. Nici cu unchiul, nici cu fostul profesor de mate, nici cu vecinul de pe scară, nici cu mecanicul auto, nici cu, nici cu. E din alt film. În public, Geoană joacă mereu un rol. Vrea să pară cu totul altcineva decât este cu adevărat. Măcar pe Băsescu îl ştim. E de-ai noştri. Aşa cred că au votat emigranţii.

Revenim. Dacă detaşarea şi lipsa de patimă au întors cursul alegerilor, iar previzibilul aval Geoană s-a preschimbat peste noapte în iritantul amonte Băsescu, aceasta trebuie să fie lecţia noului preşedinte: eliberarea de ură. Despătimirea. Decizia chibzuită şi întemeiată valoric. Restabilirea României ca acasă a românilor.

Nu fanaticii şi orbiţii au impus preşedintele. Ei s-au anihilat reciproc. Victoria este a nehotărâţilor cuminţi şi a nostalgicilor de departe. Şi unii, şi alţii s-au dovedit mai puternici decât indiferenţa. Lor le pasă de România dincolo de orice duşmănie.

*

Foto: Raul Ştef

51 raspunsuri to “Ezitanţii din urmă, noul salam cu soia şi lecţia preşedintelui”

 1. Oana B.

  Sora mea a plecat din cauza ca aici, ca educatoare, nu avea bani de chirie si de gradinita copilului. Ii e bine acolo, dar ii e dor de casa. A votat cu Basescu. Si-ar fi jignita daca ar auzi cum unul sau altul de aici, din Romania, ar pune-o la zid fiindca n-a votat cu Geoana, fiindca a indraznit sa-i pese de conducătorul tarii din care a plecat.

  #14868
 2. Ioana

  Nu inteleg de ce se tot spune ca votul celor plecati a fost decisiv?Intradevar a facut diferenta dar cei 5 milioane si ceva de oameni din tara s-au unit pentru a nu se mai intampla ce s-a intamplat in trecut. PSD nu este un partid care sa merite deocamdata puterea. Stim cu totii ce au facut cand au avut-o. E drept ca si acum o au in orasele precum Constanta unde ,,DL MAZARE,,se crede
  atotputernic,invincibil,de neinvins.Asa s-ar intampla in toata tara daca ar avea si puterea suprema in stat. Asa ca mai intai sa se reformeze, sa apara oameni noi si poate ne si convinge data viitoare, cine stie?

  #14869
 3. irina

  Poate ca unii au votat cu gindul ca ar vrea ca si acasa sa le fie (sa le fi fost) la fel de bine cum le este acolo unde sunt (poate ca unii chiar s-ar intoarce daca ar fi comparabile conditiile de acolo cu cele de aici). Si, probabil, s-au lamurit ca Geoana si ai lui nu vor face aceasta schimbare (pentru ca, atunci, le-ar disparea baza de votanti). Acum ramine de vazut in ce masura Basescu va reusi sa realizeze dorintele de schimbare ale votantilor sai.

  #14870
 4. moga

  interesanta si noua ideea ta dar eu cred ca expatii au votat din patriotism si nu din cauza ca unul din candidati nu le parea accesibil.

  #14871
 5. maria

  dar nu e trist ca-n tara asta nu s-au gasit suficienti care sa-l duca invingator?

  #14872
 6. Mai puţin, sau deloc dependent de bugete de stat, cu percepţia mai puţin alterată de speranţe de pomanageală, căpătuială şi de alte pragmatisme mărunte de milog, emigrantul a avut libertatea interioară de a deosebi autenticul de făcătură. E simplu.

  #14873
 7. BK

  Sa nu uitam ca mare parte din emigratia nord-americana este formata din cei plecati in anii ’90, in primul rand din cauza mineriadelor si a vremurilor imposibile care au urmat sub conducere iliesciana. Cred ca si pe Brad Pitt daca l-ar aduce PSD-ul sa candideze la presedintie, tot n-ar obtine votul romanilor americani sau canadieni. E o chestiune de principiu. Cred ca e valabil si pentru o parte din emigratia din vestul Europei, insa acolo intervin, covarsitor, cei plecati la lucru. Sunt alte motivatii, in cazul lor, poate mai apropiate de explicatia “Basescu e de-al nostru, stie sa poarte cizme de cauciuc si basca, asa cum stie sa bea din sticla”. Asemanarea cu un model cunoscut se aplica pentru ei, dupa cum in cazul romanilor din America de Nord nimic nu va putea scoate eticheta de “comunist” de pe frontispiciul PDS.

  #14874
 8. Ilaria

  Culmea e ca mi se pare ca-l stim atat de bine pe Geoana…! om fi prea batrani daca ne aducem aminte de tot ce a inseamnat partidul lui in Romania ultimilor 20 de ani? Mi-e pur si simplu imposibil sa il ascult pe el si pe cei care il sustin fara sa revad spectrul mineriadelor si al cator si mai cator episoade care par acum departe de tot, intr-o – deja veche – istorie; si totusi, consider ca atunci cand Mircea Dinescu se asaza in spatele lui Geoana, cand Doina Cornea sustine PSD si cand liderii PNTCD incheie aliante cu acelasi PSD, se compromit mai mult decat niste persoane, ci niste simboluri si niste idei. De-asta am votat contra lui Geoana, intre altele…

  #14875
 9. ION

  Locuiesc in Suedia si de aici lucrurile se vad mai detasat. Nu am votat pentru ca la mine in oras nu au existat centre de votare. Nu suntem multi romani in Göteborg. Daca ar fi fost m-as fi dus.
  Nu cred in chestia cu “identitatea” unui s-au altuia. Cel putin in vestul Europei Geoana este vazut asa cum este, un fiu de securist, un comunist ramas de pe vremurile de trista amintire care este propulsat de acelas partid de hoti care au furat tot ce a fost sfant si de valoare in tara.
  Basescu n-o fi mult mai bun dar cel putin s-a vazut ca a incercat sa faca ceva pentru oameni.
  Asa ca din doua rele l-as fi ales si eu pe cel mai mic.

  #14876
 10. “Geoană joacă mereu un rol” – PERFECT punctat. STIU ca a fost suficient … doar atat. Pe locul 2 al importantei, in decizia luata de votanti este (PERFECT punctat, iar) URA pe care romanii TINERI din tara si de afara au prins-o traind in RO de pe o zi pe alta si sentimentul de RUSINE. NU VREM SA NE MAI FIE RUSINE, FIIND ROMANI ! (oriune ne-am afla). S-a votat “in subconstient”, inaintea alegerilor.

  #14877
 11. Eu sunt din diaspora și pot să vă spun că nu am nimic cu domnul Geoană. Domnul ambasador Geoană mi-a fost chiar simpatic. Nu am prea multe de împărțit nici cu domnul președinte de partid Geoană, chiar și atunci când răbufnește cu obidă înspre “nemernicii dracului”. Nu suport în schimb ideea marionetei Geoană, pe care o manevrează diverse personaje cu care chiar am câte ceva.

  La Băsescu tarele sunt vizibile. Le înțeleg și le pot accepta cu titlu de compromis. Dar omul din spatele gafelor pare bine intenționat. Care sunt intențiile domnului Geoană? Nu știu. Domnul Geoană pare a fi caracterizat de aceeași eternă dilemă.

  “Să ezit?… Să nu ezit?…”

  #14878
 12. Laurentiu

  Nu stiu cât de detasat a fost votul meu. Am votat din strainatate, cu mult sârg si vointa, asa cum nu am facut-o niciodata când eram in tara. (Poate fi si asta o forma de detasare) Va spun drept ca am fost cu ochii pe ziarele de pe net (nu pe iRealitati) si m-am informat bine. Alegatiile unor comentatori ciutaci cum ca nu ar trebui sa votam noi de acolo, m-a ranit personal. Si mai e ceva, am vazut cum au votat Banatul si Transilvania. Este pentru mine un gaj de modernitate. Acum trebuie sa fim vigilenti.

  #14879
 13. tibi

  eu am fost categoric un nehotarat cuminte.

  #14880
 14. Corina

  Intai si-ntai trebuie stabilit daca s-a votat peste tot intre orele Romaniei. Se pare ca nu. Multi au votat dupa inchiderea urnelor la noi. Asta nu e in regula.

  Doi. Eu cred ca emigrantii au, fatalmente, mai putina inima si mai multa agresivitate decat media romanilor. Sunt cele doua trasaturi care le-au fost strict necesare pentru a se smulge de aici si a supravietui dincolo. Tocmai aceste doua trasaturi se intampla sa ii apropie de Basescu. L-au votat pentru ca le seamana. Fara inima, agresiv si in plus foarte cinic.
  Numai ca a vota presedintele dupa cum esti tu, dupa cum vorbeste inimii tale mi se pare o greseala. Va fi progres cand vom vota presedintele detasat, dupa cat arata de presedinte. Daca arata, gandeste, vorbeste si se comporta, va si fi un presedinte rezonabil.

  Alta. Nu cumva l-au votat si multi moldoveni pe Basescu? Pentru ca le-a dat cetatenie cu nemiluita? Nici asta nu e in regula. Ei nu mai sunt de mult de-ai nostri si nu vor mai fi niciodata. Nu fac deca sa profite material de noi. Cand vin aici prefera sa vorbeasca in rusa – si cu noi langa ei, si in absenta noastra. Cand e vorba de alegeri, ne aduc votul lor duhnind a Rusia – ce-au invatat si ei de-acasa. Cred ca e vremea sa fim realisti si sa nu ne lasam trasi inapoi de ei.

  #14881
 15. intunericitul

  in sfirsit am scapat de comunisti si moguli
  emigrantii \se poate intoarce linistiti in tara unde o sa inceapa sa curga lapte si miere
  daca nu cumva pdl va linge unde a scuipat ca sa faca majoritate parlamentara

  #14882
 16. codrut

  Felicitari pentru articol. Eu totusi ma intreb – de ce nu consideram ca cele cateva zeci de mii de voturi in plus vin 10.000 de la Cluj, 10.000 de la Sibiu, 10.000 de la Timisoara samd.
  Adica, in ce moment am hotarat ca voturile respective sunt neaparat si 100% ale emigrantilor? Pentru ca au fost numarate ultimele? Orice vot are aceeasi valoare, indiferent de moment si de loc.

  #14883
 17. panpage

  Bine ai venit, Mihnea! Asteptam cu nerabdare punctul tau de vedere in legatura cu alegerile.

  Da, sunt de acord cu tine, cel mai edificator episod al campaniei prezidentiale a fost confruntarea finala.

  Nu sunt de acod ca emigrantii l-au votat pe basescu pentru ca “e de-ai nostri”. Cred ca asa cum Alina Mungiu are una dintre cele mai lucide perspective asupra situatiei politice din Romania si datorita distantei fata de Romania (ea traind in Germania), tot asa emigrantii, in calitate de cetateni cu drept de vot, au avut una dintre cele mai lucide perspective in ceea ce priveste miza acestor alegeri. Ei au votat, cred, cu gindul la posibilul beneficiu pe termen lung in dauna unui beneficiu imediat (incetarea crizei politice, desemnarea unui guvern, asa cum au votat multi liberali).

  Mie asa mi se intimpla, daca “ies din cerc” si “iau distanta” lucrurile sunt mai clare. Cred ca pentru emigranti lucrurile sunt mult mai clare decit pentru noi datorita distantei.

  #14884
 18. Întrebare: e, oare, detașarea mai bună decât implicarea (când spun implicare nu mă refer la militantism ori, mai grav, fanatism)?

  Detașarea presupune mai mult raționament decât emoție, implicarea înseamnă mai multe întrebări la care se caută răspuns pe baza mai multor informații.

  E doar o întrebare :) la care n-am răspuns.

  Pe de altă parte, a fi detașat și nostalgic în același timp e, cel puțin pentru mine, contradictoriu. Nostalgia presupune implicare afectivă, emoțională.

  Altfel, da, cele mai raționale discuții anti-Băsescu ori anti-Geoană (că ”pro” unul sau altul ar fi fost mai greu :) ) le-am avut pe chat cu prietenii din alte colțuri ale lumii. Au fost singurele discuții în care, dacă am susținut un anumit punct de vedere, nu am fost acuzat și nu am fost înregimentat automat într-o tabără sau alta.
  (ăsta ar fi un argument că detașarea ”e bună” :) , dar nu știu dacă e suficient)

  #14885
 19. Mihnea, eu as mai avea o explicatie. Nu stiu insa daca este corecta pentru ca n-am gasit date clare despre emigratia romaneasca pe ani. Nu stiu proportia dintre cei plecati din tara in perioada 1947-2004 si cei care au emigrat dupa aceea insa cred ca motivul a fost ca primii au vazut inca in Mircea Geoana paravanul comunistilor care au determinat plecarea lor din Romania. Parerea mea :-)

  #14886
 20. ada

  Scurt si cu tot respectul: cel mai edificator episod sa tot fie cei 5 ani de guvernare. Cert e ca nu pot fi neutralizati prin polemicile unor confruntari asimetrice ca temporalitate, macar. Pentru ca nu pot crede ca esti tu omul usor de sensibilizat prin cazuistica de genul: maria hiripan, 11 copii, traieste din….. sau: gheorhe talau din judetul prahova….
  Uite, te creditez atata.
  Ada.

  #14887
 21. marcello

  Pot sa confirm parerea ta. Unde ma aflu eu, la Torino,majoritatea covarsitoare sunt veniti de la tara, avand inca legaturi puternice cu satul in care s-au nascut. Cei mai multi sunt din zona Bacaului si din Bucovina. Iata ca nu toti moldovenii l-au votata pe Geoana, care, cu aparenta lui de bucurestean de prima generatie, nu prea e genul lor. Nu prea seamana cu nimeni, nici de-acasa, nici din Italia. Omul politic italian este in general un bun comunicator, cu un limbaj pe intelesul tuturor, fara a fi vulgar sau primitiv, unul care stie sa glumeasca si cu femeia de serviciu si cu adversarii politici. Cam ca Basescu.

  In plus, a bate moneda pe ideea de schimbare a fost, dupa mine, total gresita. “Schimbare”, in subconstientul romanului se asociaza automat cu “Jos Iliescu”. Multi din strainatate au plecat pe vremea cand acest slogan era actual. Sa-l auda acum din partea PSD a sunat cam fals.

  #14888
 22. “liderul PSD nu seamana cu nimeni cunoscut…. E din alt film”.
  Va inselati d-le Maruta, Mircea Geoana e o figura foarte usor de recunoscut/citit pentru un emigrant ca mine; el un arhetip de caracter foarte intalnit acasa in Romania. Fiul unui “fost” (general de securitate), sustinut(si reprezentandu-i cu “cinste”) de o gasca de alti “fosti” (sau fii de “fosti”)din “fostul” aparat securisto-comunist care sufoaca Romania si resursele ei de generatii. sa va dau si nume(nu se poate sa nu le stiti ca de altfel si faptele lor: Ion Ilici Iliescu, Voiculescu, Vantu, Patriciu, Nastase, Melescanu, “Olteanu”, “Roman”…etc. Ca “foarte diplomatul”candidat la presedintie Mircea Geoana nu-si aduce aminte de evenimente cruciale pt Romania din anul 1989(fiind foarte …”june” la 31 de ani!?!), si ca isi petrece vacantele facand vizite “particulare” tocmai la Kremlin asta nu ma mira deloc ci confirma cele spuse mai sus. Intr-un fel aveti si d-voastra dreptate: nu seamana “cu unchiul, nici cu fostul profesor de mate, nici cu vecinul de pe scara, nici cu mecanicul auto, nici cu, nici cu…” nici cu nimeni ca mine si ca noi!

  #14889
 23. BK

  @ corina
  “Emigrantii au mai putina inima si mai multa agresivitate”? Serios? Afla ca unul dintre primele lucruri pe care le inveti cand incepi sa traiesti intr-o societate normala – nu perfecta, dar normala – este sa te lepezi de agresivitate. Sa-i observi pe cei din jur, sa fii tolerant, sa accepti diferentele. Inveti ca, daca vrei sa primesti, trebuie sa si dai. Nicaieri in ecuatia asta agresivitatea nu are loc. Iar unul dintre primele lucruri pe care le observi cand revii in Romania in vacanta e tocmai agresivitatea de la tot pasul – incepand cu vanzatoarele, continuand cu soferii de taxi si oamenii de la ghisee, si terminand chiar cu prietenii si familia, pe care ii agreseaza lipsa ta de agresivitate. Am trait cateva experiente, la inceputurile mele in Canada, cand mi-a fost rusine de mine si de felul in care am reactionat, imbolnavita fiind de o societate in care inveti ca singura modalitate de a supravietui e agresivitatea, sa-i calci pe ceilalti in picioare. Din fericire, m-am vindecat.

  #14890
 24. Eu nu l-am votat pe Basescu pe principul ca e de-ai nostri; eu nu consider doar Romania “acasa” (ci si America, la fel de mult)dar am dreptul la vot si la opinie si acum imi pare tare ciudat sa aud vocile celor care ma condamna ca am votat intr-un fel sau altul. La urma urmei si sa fi fost in tara si tot acelasi vot l-as fi dat. Aici am avut sansa sa nu fiu spalat atat de mult pe creier de stirile apocaliptice impotriva lui Basescu. In doua saptamani de stat in tara nu am vazut atatea laturi aruncate pe un om fara nici un motiv concret.
  Eu l-am votat pentru ca nu am crezut nici in Geoana, nici in Antonescu si ca, de departe, Basescu pare hotarat sa nu se certe degeaba cu parlamentul. locul caldut pentru toata politichia romaneasca.

  #14891
 25. Pt Corina care spunea:… “votul lor duhnind a Rusia”:
  sa-ti fie rusine pt cele spuse despre romanii din Basarabia!
  Asta ti-o zice un roman “fara inima, agresiv si in plus foarte cinic”(trasaturile emigrantului roman in opinia ta) stabilit in USA de mai bine de 10 ani…
  Daca nu intelegi de ce, esti chiar de plans.

  #14892
 26. Petre

  panpage a rezumat perfect motivul meu personal pentru a vota. De la distanta vezi mai bine padurea, si chiar daca Basescu e de-ai nostri, tot n-ar fi fost suficient sa pun stampila in dreptul lui. Iar beneficiul pe termen lung conteaza mai mult decat orice fel de “liniste” momentana.

  #14894
 27. Camil

  @Corina
  Daca tot vorbim de agresivitate, comentariul tau contine cea mai mare doza de ura si dispret pentru “celalalt” dintre toate de aici.
  Intamplator, eu am votat la New York, fara sa fi emigrat aici. Am stat la o coada foarte mare. Am vazut multi oameni luminosi, bine informati (tocmai pentru ca nu au acces la televiziunile din tara, ci se informeaza exclusiv de pe site-urile ziarelor si portalurile de stiri) si lucizi. Nimeni nu scrasnea din dinti impotriva fantomelor (Iliescu, comunismul sau mai stiu eu ce), nimeni nu parea ca voteaza in virtutea unor traume trecute, ci doar cu constiinta ca de votul lor conteaza in ce directie o va lua Romania de luni incolo – inainte sau inapoi.

  #14896
 28. Camil

  Si inca ceva: mi se pare ridicol sa te plangi ca nu s-a votat intre orele Romaniei. Cum ar fi trebuit sa facem, sa votam noaptea sau eventual sa avem sectiile de votare deschise doar trei-patru ore daca suntem in America?

  #14897
 29. Corina

  @ Camil
  Da, categoric! Votati noaptea, daca trebuie, votati deodata cu noi!

  #14900
 30. @Corina
  Din toate postarile tale nu pot trage decat o concluzie: te asemeni foarte mult cu cel pe care probabil l-ai votat: vrei sa dovedesti ca esti …ca noaptea!

  #14901
 31. Ceea ce face acum PSD-ul este penibil. Pacat de PNL distrus de cameleonul Crin Antonescu si de primitivul Orban, om de peluza politicii.

  #14903
 32. Calin

  Cred ca nu-i corect ca cei care traiesc in afara granitelor sa decida soarta celor ce traiesc inauntrul lor, este o parere personala, de aceea nici nu m-am dus la vot cu toate ca in Dublin a fost cea mai mare prezenta numerica la vot din istoria ambasadei – http://vb.romaniancommunity.net/showthread.php?p=22637#post22637. Noua de afara ne e mult mai usor totusi sa alegem graul de neghina, cand nu esti implicat direct in ceva iti e mai usor sa vezi cine minte si cine nu, “parerea mea”. De asemenea Geoana a dat cu mucii-n fasolea romanilor din diaspora cand le-a promis €20.000 de roman care se va intoarce acasa cand stia ca nu are de unde, alt factor zic eu care a cantarit greu in votul diasporei.
  @Corina: stii care este diferenta dintre agresivitate si determinare? De asemenea stii de ce BNR-ul are o rezerva foarte mare de valuta? Pentru ca noi astia agresivii si fara inima ne-am lasat ce am avut mai scump pe lume si am plecat care pe unde ca sa punem ban pe ban si sa le trimitem celor de acasa bani ca sa aiba un trai mai bun! Si by the way pune mana pe un atlas sa te luminezi cum ii cu fusul orar!

  #14904
 33. Recunosc, si eu am fost un nehotarat cuminte. Nehotararea mea a stat intre a nu vota deloc, a-mi anula votul si a vota Basescu.
  Spectrele care pluteau in ceafa lui Geoana in seara de 6 decembrie si dezgustatoarea campanie media impotriva lui Basescu m-au facut sa ma decid. Dezbaterea? Da, oarecum – ca si domnul Cristian Tudor Popescu, m-am amuzat la stinghereala lui Ilie Nastase, surprins de camere in timp ce isi cioflaia linistit guma de mestecat si la plictisul lui Mircea Dinescu, rasturnat pe scaun, intre reprizele de bascalie cu Crin Antonescu.
  In rest, chiar nu inteleg chestiunea cu diaspora. Drepturile sunt drepturi si nu pot fi impartite pe categorii sau ierarhizate.

  #14905
 34. Corina

  Va ofuscati degeaba. Vorbeam de grosul emigrantilor, care sunt capsunari sau pe-aproape. Sunt plini de obida fata de Romania si singurul care le inspira incredere, care le sugereaza forta si dorinta de schimbare e Basescu. O iluzie naroada, ca omul nu e capabil de nimic constructiv. Iar restul care l-au votat sunt plini de prejudecati. Stam dupa ei acum.

  De fapt, votul masiv proBasescu din Vest tocmai a fost elucidat: PNL si PSD nu au avut reprezentanti in sectiile de votare de acolo in turul doi. Au fost furati lejer, carevasazica.

  A fost ultima accesare a blogului tau moderat.

  #14908
 35. Beauregard

  OK. Dormiti linistiti, Basescu e presedinte. Acum e presedintele meu pentru voi ati crezut in el mai mult decat mine. Daca o sa-mi fie mai bine o sa recunosc ca ati avut dreptate. Daca nu … o sa ma rog sa va dea al de sus viermi in cur, si maini scurte ca sa nu va puteti scarpina.

  #14911
 36. Barbie

  Eu am votat in Bruxelles. Si am ascultat cu atentie, la coada de mai bine de o ora, o gramada de pareri. Majoritatea votantilor au fost tineri (functionari sau studenti). Ce m-a frapat e ca la turul I majoritatea habar n-aveau care era faza cu referendumul bicameral!! Repetau doar ca niste robotzi ideea de reducere a nr-lui de parlamentari. Plus ca f multi nu vedeau nici rostul unui parlament in sine. La turul II discutiile erau in jurul mogulilor si comunistilor. Nimic rational, doar emotii la gramada.

  #14912
 37. Ileana

  @ Corina

  Crede-ma ca si noaptea as fi mers sa votez daca asta era problema. Sunt unul dintre romanii care si-a exprimat votul din afara granitelor Romaniei la momentul in care in Bucuresti,la ora aceea, mai exact 8 pm, Geoana se declara drept presedintele tarii.Am mers la vot pentru ca imi pasa de tara in care parintii mei,fratii, surorile, prietenii isi duc traiul cu totii zi de zi. Am mers la vot pentru ca am vrut sa cred ca si votul meu conteaza, chiar daca unii deja se vedeau invingatori!Nu inteleg cum isi permite cineva sa catalogheze o multime de oameni pe care nu ii cunoaste absolut deloc drept oameni cu prejudecati…Mi se pare ca judecati fara sa cunoasteti, in concluzie aveti mai multe prejudecati decat votantii romani din strainatate. Nu sunt un fan Basescu si nu am votat neaparat pro Basescu, am votat mai degraba impotriva comunistilor alde Iliescu! Ma bucur tare mult ca am avut o sectie de votare in Seattle, ocazie cu care vreau sa multumesc oamenilor care s-au ocupat de acest lucru si mai ales oamenilor care au mers la vot, de prin toate colturile lumii. Si noi apartinem Romaniei!Romania ne apartine si noua!

  #14915
 38. e_observator iRTV

  un articol bine scris cu o ipoteza foate probabila.

  #14920
 39. Ilinca

  Nu inteleg, stanga din Romania, adica tocmai cei care ar trebui sa sustina drepturile cetatenesti mai abitir decat oricine altcineva, doreste vot cenzitar? Pai atunci vor ajunge casnicele si somerii, care nu platesc nici ei impozite, sa nu mai poata vota, nu? Pe de alta parte votul nu este un drept sau mi-a scapat mie ceva? Ne intoarcem in timp? Ce se intampla bunul simt al oamenilor?
  Am reintrat intr-o falie de timp pe care am crezut ca am depasit-o, cand facem ca realitatea sa se muleze pe dorintele noastre cu orice pret, nu conteaza cine are de suferit… sau ce pret platim pentru dorintele noastre.

  #14925
 40. Pozitia asta fata de diaspora si dreptul de vot al acesteia imi aduce aminte de o scena de la mineriada lui Ion Iliescu: minerii duceau oamenii prinsi si batuti printr-un coridor de oameni de bine si gospodine care ii scuipau, injurau si le mai si dadeau cate una.

  #14927
 41. Laura Cristescu

  Paragraful asta spune tot: “Nu fanaticii şi orbiţii au impus preşedintele. Ei s-au anihilat reciproc. Victoria este a nehotărâţilor cuminţi şi a nostalgicilor de departe. Şi unii, şi alţii s-au dovedit mai puternici decât indiferenţa. Lor le pasă de România dincolo de orice duşmănie.”
  Mihnea, ai reusit sa redai foarte sensibil o realitate trista.

  #14928
 42. Laura Cristescu

  @ Corina:

  De obicei nu intru in polemici cu alte persoane care isi dau cu pararea (ca si mine), dar de aceasta data ma simt datoare sa iti spun cateva lucruri. Este aberant sa se voteze in orele Romaniei, este discriminatoriu si stupid. La fel de stupid ca declaratia lui Geoana care a promis alocatii mai mari copiilor cu parinti saraci si alocatii mai mici copiilor cu parinti bogati, ca sa-i invete cu discriminarea de mici, in loc sa ofere ajutor social decent celor cu venituri mici. Ca pre-emigrant te asigur ca nu sunt nici lipsita de inima si nici agresiva. Nici sora mea nu este, nici prietenii mei nu sunt, si ei sunt plecati din tara de mai mult de trei ani. Imi pare rau ca ai o perspectiva atat de ingusta si meschina asupra celor care au curajul sa o ia de la capat.

  #14929
 43. DanaM

  Mi-a placut foarte mult articolul…nu stiu daca faptul ca BAsescu apare asa cum e el, cu bune si cu rele…ca seamana cu nea Nelu de la 4. ca e chel si se uita crucis etc a facut pe careva sa voteze de oriunde ar fi el dar ideea este interesanta.
  @ Corina: Nu stiu daca ai trait vreodata in afara tarii..macar si pentru cateva luni, la studiu. In tot cazul in comunitatea romneasca dintro mica tara din Vestul EUropei din care fac parte nu cunosc pe nimeni cu “mai putina inima si mai multa agresivitate decat media romanilor” ci dimpotriva…oameni carora le vin lacrimi in ochi atunci cand vorbesc de Romania. Cunosc si emigranti “capsunari” cum zici tu care de fapt sunt la fel de sufletisti ca si “creierele” cum numesc eu romanii din diaspora. Daca vrei sa te convingi, te invit pe la mine..am sa iti prezint pe toata lumea si apoi sa iti dai cu parerea despre abilitatile noastre sufletesti.

  #14936
 44. eu nu-mi permit sa presupun ce l-ar motiva pe un roman din diaspora sa voteze. totusi, apropo de ce spunea zaff-cat mai sus, l-am vazut la televizor pe un domn in varsta, care vorbea in numele diasporei din america si care spunea clar: „noi, cei care am plecat pe vremea lui ceausescu, nu vom da votul niciodata unuia care ne aminteste de el”. foarte interesant mi s-a parut si ca acelasi domn povestea cum, in alegerile dintre iliescu si vadim, romanii-americani l-au votat majoritar pe vadim, pe aceleasi considerente…
  o alta problema o ridica si dubla cetatenie: luminati-ma, va rog, s-ar putea sa gresesc dar, din cate stiu, maghiarii din transilvania, cei cu dubla cetatenie, nu au drept de vot pentru presedintele ungariei. cum se face atunci ca dublii cetateni romani-moldoveni pot decide pentru un presedinte moldovean si pentru un presedinte roman? si, mai ales, de ce nu cerem cu totii dubla cetatenie?

  #14942
 45. […] un comentariu de zile mari al lui Mihnea Maruta! […]

  #14962
 46. ilinca

  mihaelaursa: iata de ce
  http://www.gandul.info/politica/revolta-romanilor-din-strainatate-nu-suntem-votanti-de-mana-a-doua-5168101

  Si mai ales pentru ca ne-am nascut cu aceste drepturi, de ce sa renuntam la ele cand Romania face parte din noi? Pentru ca brusc doriti ca dorintele dvs. sa devina realitate? Geoana trebuia sa fie mai putin prostanac… Pentru asta nu avem nicio vina, va asigur.
  Cand Herta Muller a castigat Nobelul, ne-a placut sa spunem ca e de origine romana. Cand Constantina Dita a castigat neasteptatul aur la Olimpiada am fost siderati. In Italia, daca un cetatean de origine romana face o prostie, e roman (chiar daca are deja cetatenie italiana). Trebuie sa ne asumam cetatenii romani si cand ne convine si cand nu ne convine. Si, nu exista cetateni de mana a doua! Am castigat foarte greu dreptul de a vota, de ce am renunta la el? Meritam si noi. Daca doriti dubla cetatenie, nu trebuie decat sa faceti ceea ce trebuie pentru a o obtine… E si asta o optiune.
  Nu cred ca modelul maghiar ni se potriveste, in niciun caz. Cred ca e un motv de mandrie pentru Romania ca a reusit sa-si protejeze o parte din etnicii romani din Moldova oferindu-le cetatenia. De ce nu ati luat exemplul expatilor francezi sau americani?

  #14964
 47. iuliapopovici

  Cetăţenii moldoveni nu votează pentru preşedintele Moldovei, pentru că respectivul se alege (sau, mai nou, nu prea) de către Parlament. Dacă omul are dublă cetăţenie, după ce criteriu decizi pentru care din ţări poate vota? După reşedinţă? În respectivul caz, moldovenii ar putea vota liniştiţi pentru preşedintele României, majoritatea au domiciliul în acte în România. Doamne, cîtă risipă de idei şi neuroni! Cine are cetăţenie, vîrstă legală, chef şi unde – să voteze în pace (că, uite, dacă sibienii, timişorenii şi constănţenii nu-l votau pe Băsescu, nu cîştiga nici cu voturile diasporei, şi tot aşa pînă la sfîntu aşteaptă…).

  #14965
 48. ilinca, departe de mine gandul de a va considera cetateni de mana a doua. tot ce spuneam este ca intervine un dublu standard la mijloc si ca, presupunand ca toti cetatenii romaniei ar dobandi dubla cetatenie si ar putea vota in problemele moldovei ma tem ca unele s-ar „rezolva” in dezavantajul moldovei sau al moldovenilor, nu din cauza unor intentii malefice ale romanilor, ci pur si simplu pentru ca traind aici nu cunoastem – in afara cliseelor cu oarecare circulatie – din interior situatia de acolo… nu mi se pare logic, din orice punct de vedere, ca acelasi cetatean sa decida in doua tari diferite. pana la urma toata ideea de cetatean se bazeaza pe exercitiul apartenentei la un sistem socio-politic. nu stiu de ce cazul dvs. ar fi diferit de cel al maghiarilor din ardeal, in afara de cazul in care – de data asta, dvs. nu va convine argumentul. comentariul meu nu era pro-geoana, geoana e realmente prostanac si se zbate acum in capcana propriilor alegeri, de acord cu asta.
  iuliapopovici, multumesc pentru corectura. nu stiu care ar fi criteriul de decizie, dar stiu ca ar trebui descoperit de catre cei care sunt platiti sa se ocupe de trebusoarele astea… macar de dragul logicii rationale, daca nu de dragul uneia… politice…

  #14967
 49. de altfel imi cer scuze ca am intervenit aici. n-aveam de gand, prea e emotional totul si orice spui poate fi luat drept acuza. ma impacienteaza insa un pic felul in care a iesit basescu din alegerile astea, ca unul „de-ai nostri”, ca purtator de stindard al anticomunismului si mai pur ca pasarea phoenix dupa renasterea din propria cenusa. chiar asa?
  cu asta promit sa nu mai spun nimic…

  #14969
 50. ilinca

  Constitutia Romaniei spune asa (art.5, aliniatul 2):
  (2) Cetăţenia română nu poate fi retrasă aceluia care a dobândit-o prin naştere.
  iar in Articolul 7
  Statul sprijină întărirea legăturilor cu românii din afară frontierelor ţării şi acţionează pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, cu respectarea legislaţiei statului ai cărui cetăţeni sunt.
  continuam cu art.25
  (1) Dreptul la libera circulaţie, în ţară şi în străinătate, este garantat. Legea stabileşte condiţiile exercitării acestui drept.
  (2) Fiecărui cetăţean îi este asigurat dreptul de a-şi stabili domiciliul sau reşedinţa în orice localitate din ţară, de a emigra, precum şi de a reveni în ţară.
  art.34
  (1) Cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv.
  (2) Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.

  Pana nu sunt declarata debila sau imi pierd drepturile cetatenesti, am sa ma prevalez de acest drept, cel al cetateanului care a dobandit cetatenia prin nastere, nu prin legitimarea pe care mi-ar da-o apartenenta la un sistem socio-politic.

  Se pare ca stanga din Romania inca nu a inteles ce inseamna drepturi cetatenesti.

  #14970
 51. Faina analiza!

  Cred ca mai degraba balanta voturilor a fost rasturnata de inabilitatea taberei PSD de a judeca matematic (http://j.mp/5ob7An). V-am citat copios la http://bit.ly/7wvaWR

  #14995

Lasa un comentariu


1 − 1 =

Search / Caută în site