Traian Băsescu şi prinţul semipur

Monday, May 24, 2010

De ce a acceptat preşedintele ţării să fie naş de botez pentru fiul Prinţului Paul al României (cum se prezintă mai nou Paul Lambrino şi cum eşti nevoit să îi scrii numele dacă nu vrei să te trezeşti cu un proces pe cap)?

Nu cred în teoria gestului firesc, în “simpla creştinare” a unui nou-născut. E praf în ochi. Ar însemna că orice rumân care i-ar solicita lui Traian Băsescu să-i boteze copilul ar primi un răspuns afirmativ.

Decizia cu pricina este pe cât de stranie, pe atât de importantă. Mai întâi, pentru că la noi, la ortodocşi, relaţia dintre naş şi fin înseamnă, potrivit canoanelor, o înrudire spirituală mai mare decât cea de sânge: naşul devine părinte duhovnicesc al celui în numele căruia rosteşte Crezul şi în locul căruia se leapădă de cel rău.

Nu-mi fac iluzii că Traian Băsescu se va îngriji neapărat de viitoarea educaţie a băiatului botezat Carol Ferdinand (“al României”, dacă ar fi să ne luăm după tatăl său). Susţin însă – şi acum vine al doilea motiv – că hotărârea de a se lega în acest fel de Prinţul Paul (horribile dictu) este eminamente politică şi trebuie judecată în această cheie.

Să eliminăm din start prezumţia de nevinovăţie, şi anume posibilitatea ca şeful statului să nu fi cântărit implicaţiile gestului său. Chiar dacă această variantă ar fi, cumva, adevărată (ceea ce presupune o uriaşă naivitate, deci tinde către imposibil), asta nu l-ar scuti de răspundere, dimpotrivă. La urma urmei, orice manifestare publică a preşedintelui este şi trebuie interpretată politic. Printre altele, de aceea e plătită echipa de consilieri de la Cotroceni.

Bun. Odată asumat actul, să spunem că două sunt principalele sale mesaje. Unul li se adresează cetăţenilor României, în general, şi constă în legitimarea publică, de la cel mai înalt nivel statal, a controversatului personaj care se recomandă “PrinsPol”. Faptul că Traian Băsescu a fost de acord să-i năşească băiatul l-a făcut oarecum frecventabil pe vorbitorul de română cănită. (Folosesc termenul “oarecum”, fiindcă e o greşeală să sfidezi bunul simţ al oamenilor.)

Al doilea mesaj “emanat” de năşitul prezidenţial loveşte ca un buzdugan în poarta Palatului Elisabeta, acolo unde (încă) domiciliază Regele Mihai şi familia sa. (În aprilie, Guvernul a decis că RA-APPS nu-şi mai poate permite să achite cheltuielile de întreţinere a Palatului…). Ar fi fost de ajuns ca preşedintele să se afişeze cordial alături de Prinţul Paul pentru a transmite un semnal beligerant Casei Regale, darmite dacă i-a şi botezat copilul…

De ce a ales Traian Băsescu tabăra descendenţilor nelegitimi ai lui Carol al II-lea? (Aici e obligatorie altă paranteză, căci dosarul prin care Prinţul Paul ar putea deveni moştenitor al tronului e ţinut “la foc mic”, de ani de zile, în pronunţarea Curţii Supreme. Pentru orice eventualitate). Să fie din aceeaşi cauză pentru care, la începutul anilor ’90, Ion Iliescu îl expulza pe Rege ca pe un apatrid, dar îl primea cu zâmbetul până la urechi pe “dealer-ul de artă” Paul Philip Lambrino, zis şi Hohenzollern?

Ce rol joacă cel care, în 2000, candida la preşedinţie din partea fantomaticului său Partid al Renaşterii Naţionale, iar acum titrează pe propriul site, cu trimitere limpede la legea salică, “după 90 de ani se naşte primul Prinţ Moştenitor al României” ? Oricine pune majuscule când vrea în ţara asta?

P.S. Căutând mai multe informaţii despre Prinţul Paul, am dat de o poveste hollywoodiană, atât la propriu, cât şi la figurat. Ştiaţi că soţia sa, Lia (Triff, pe numele de fată românesc), a fost a cincea (dar nu şi ultima) nevastă a unui celebru avocat american, Melvin Belli, supranumit “Regele ofenselor”, care i-a apărat, printre alţii, pe Jack Ruby (asasinul lui Lee Harvey Oswald), Muhammad Ali sau Rolling Stones, şi care a strâns o avere de sute de milioane de dolari din procesele în care a pledat?

*

21 raspunsuri to “Traian Băsescu şi prinţul semipur”

 1. MIRCEAB

  Draga Mihnea, bine scris….Continui eu ceea ce tu nu poti:): paul lambrino e un mare impostor, “recreat” sau reinventat de serviciile secrete!

  #20482
 2. Un BASTARD! La sensul figurat, al cuvantului…

  #20483
 3. a fost facuta ca sa-i dea peste nas lui mihai. asta e…

  #20484
 4. Mihnea, voiam să îți spun că te citesc în continuare cu plăcere, deși nu comentez. Dacă voi simți că ai nevoie de comentariul meu, dacă voi putea aduce plus-valoare, dacă voi putea corecta ceva, o voi face cu drag. Consideră că fiecare blog post de-al tău ar avea și o încurajare sub forma unui comentariu din partea mea, chiar dacă acele comentarii lipsesc.

  Mersi că scrii.

  #20485
 5. MirceaB: Tu poţi continua, dar eu am nevoie de dovezi :)

  Lucius: Care dintre ei? :)

  Mihnea: Să presupunem că aşa e. Atunci să ducem gândul mai departe. Ce înseamnă asta? Înseamnă că Mihai contează încă şi că e perceput ca un factor de putere împotriva căruia sistemul are nevoie să creeze o falsă contrapondere. Cine procedează aşa? :)

  #20486
 6. @Mihnea Maruta: greseala mea, trebuia sa spun BASTARZI! 😀

  #20487
 7. Olivian: Mulţumesc pentru fidelitate şi prietenie :)

  #20488
 8. Ana

  Tii minte cand am scris prima oara de el si l-am facut “bastard”? :) Si s-au afisat in redactie, el si ea? Hahaha

  Ca sa ne arate el buletinul eliberat de Iliescu…

  #20491
 9. Cristina Pop

  Ha, ha, imi place titlul cu “printul semipur”. E buna! Vad ca in ultima vreme ai titluri parodice faine. (Mi-a placut si ala cu Mall-era!)

  #20493
 10. Ana: Normal că ţin minte. De-atunci datează şi expresia “Prinspol” :)

  Cristina: Bine ai revenit printre comentatori! :)

  #20495
 11. Daniel Mircea

  Raceala dintre Presedinte si Casa Regala dateaza din 2007, cand cea din urma a emis un comunicat care sustinea demersul suspendarii. Ulterior Presedintele a fost exclus in 2008 de pe lista de invitati de la nunta de diamant a Regelui Mihai.
  Casa Regala s-a implicat in lupta politica si suporta consecintele atitudinii partinitoare.

  #20500
 12. […] This post was mentioned on Twitter by Ovidiu Eftimie, codex politicus. codex politicus said: Traian Băsescu şi prinţul semipur: De ce a acceptat preşedintele ţării să fie naş de botez pentru fiul Prinţului P… http://bit.ly/cwz0IS […]

  #20510
 13. Daniel Mircea: Sunt ipoteze foarte plauzibile, însă de aici până la a gira cuplul “princiar” ar fi trebuit să fie o cale mult mai lungă. Ieri, de exemplu, părinţii lui Carol Ferdinand radiau la emisiunea “Acces în direct”, lăudându-se cu trusourile primite…

  #20511
 14. A iesit noul Times. Curatel si ingrijit, dar parca ii lipseste x-factor-ul pe care il asteptam.

  #20512
 15. Anglofil: Sunt curios ce se va întâmpla din iunie, după introducerea abonamentului pentru site.

  #20517
 16. fumi

  @ de curios: de ce dincolo a aparut cu alt titlu?:)

  #20537
 17. Nu ai pus bine problema… trebuia sa intrebi de ce l-a acceptat Printul Paul al Romaniei pe Basescu, ca nas…

  #20541
 18. Carmen

  sunt curioasa: dlui presedinte nu i-a pasat deloc de familia regala si de Regele Mihai, care nu au recunoscut pe acest autointitulat Paul al Romaniei? Sau a fost o palma intentionata? Cred ca gestul e sfidator la adresa Regelui Mihai si nu ii face deloc onoare dlui presedinte

  #20549
 19. Pop Mihaela

  As veni si eu cu un comentariu a la Holywood. Stiu ca in anii ’80, aceasta printesa de carton a fost asistenta la Casa Alba, pe vremea lui Reagan. E clar ca e ceva facut sa_i dea peste nas lui Mihai.

  #20556
 20. afrimescu

  Bună şi scuze dacă deranjez
  Am şi eu o întrebare: Ce poate fi mai trist decat să fii preşedinte şi să botezi fiul unui impostor, care se laudă cu sangele lui “albastru”, dar e renegat de toate casele regale ale Europei? Şi tu, preşedintele, fie şi-al unei ţări ca Romania, să girezi cu gestul tău tocmai impostura! Cu prietenie-afrimescu

  #21651

Lasa un comentariu


6 + 8 =

Search / Caută în site