EXCLUSIVITATE: Prunariu susţine că Rusia e dispusă să rezolve problema Tezaurului pe “cale comercială”

Wednesday, June 2, 2010

Generalul Dumitru Prunariu, fost ambasador al României la Moscova între mai 2004 şi mai 2005, mi-a declarat miercuri, la întâlnirea TIFF Lounge de la Cluj, că fostul premier Adrian Năstase a ridicat problema Tezaurului la întâlnirea cu Vladimir Putin desfăşurată la Moscova în vara lui 2004, dar că România n-a mai trimis niciodată lista solicitată de partea rusă.

Prunariu susţine că Rusia ar fi dispusă să rezolve această problemă, dar nu la nivel de state, ci printr-o “cale comercială”, de exemplu înfiinţând o bancă comercială prin care să transfere Tezaurul.

Iată fragmentul integral despre Tezaur din întâlnirea cu Dumitru Prunariu (sublinierile îmi aparţin):

– Aţi fost timp de un an ambasadorul nostru la Moscova, poate cel mai complicat loc de pe planetă. Vreau să vă întreb dacă aţi avut timp în acest an să vă documentaţi care mai sunt şansele, în ce stadiu mai stăm cu negocierile privind Tezaurul?

Dumitru Prunariu: În chestiunea Tezaurului, problemele sunt mult mai complicate şi mai complexe şi nu ţin atât de Federaţia Rusă, cât ţin şi de noi. Deci, mă opresc aici cu afirmaţiile…

– Nici un detaliu nu puteţi să ne daţi?

– Nu, n-are rost să vă dau detalii, pentru că problema este mult mai complicată… Eu am participat la întâlnirea din iulie 2004 dintre primul nostru ministru de atunci, Adrian Năstase, şi preşedintele Putin. A venit în vizită oficială, eu, ca ambasador, l-am însoţit şi am participat la toate discuţiile oficiale. Domnul Năstase a pus problema Tezaurului: “Ştiţi, am dori să recuperăm Tezaurul României, care aşa şi-aşa”. Preşedintele Putin i-a spus: “Noi, ca Federaţie Rusă, dorim să scăpăm de toate aceste tare istorice. Pentru noi nu mai constituie o problemă sau un obiectiv de a ţine în Federaţia Rusă ceva ce aparţine altora”. În acelaşi timp, a spus: “Daţi-ne o listă cu ceea ce doriţi şi vom face cercetările necesare şi vom discuta problema”. Ei, acea listă n-a mai ajuns niciodată la Moscova.

– Nu era doar un răspuns diplomatic, cel cu lista?

– Nu. Din partea preşedintelui Putin n-a fost un răspuns diplomatic. Atâta timp cât un preşedinte de stat, responsabil, face această afirmaţie, acea listă ar fi trebuit să ajungă acolo. Acea listă nu exista la îndemâna delegaţiei române, atunci. Dacă ar fi avut-o, ar fi dat-o. Sau, mai bine zis, exista o listă în limba franceză şi nu era protocolar s-o dai în franceză preşedintelui Rusiei. Era o listă care fusese prezentată la Consiliul Europei. Dar această afirmaţie a arătat că partea rusă e deschisă rezolvării oricăror probleme istorice. Modul de rezolvare, însă, nu a fost agreat de partea română, într-o anumită fază. Federaţia Rusă a declarat că îşi asumă toate responsabilităţile şi toate acţiunile fostei URSS, dar nu şi ale Imperiului Ţarist. Tezaurul nostru a fost trimis la Moscova în perioada Imperiului Ţarist, 1916-1917. Ruşii au spus: “De acord să rezolvăm această problemă, suntem de acord că există, dar n-o putem rezolva la nivel de stat sau guvernamental, ci căutăm alte căi de rezolvare”. Cu alte state au găsit căi comerciale. Şi le-au rezolvat. La noi, n-au fost agreate.

– Dacă e cale comercială, înseamnă un preţ…

– Nu, nu înseamnă un preţ. Înseamnă, de exemplu, a înfiinţa o bancă, a-l transfera aici printr-o bancă comercială şi a fi ulterior trimis Băncii Naţionale, eventual. Deci, sub forma aceasta comercială, nu a face comerţ cu Tezaurul. Să nu înţelegeţi greşit: nu a face comerţ cu Tezaurul, ci a găsi o formă neguvernamentală de a rezolva această problemă. Dar problema este la nivelul de decizie al altora, mult mai înalt decât mine sau ambasadorul de la Moscova, şi urmează, într-un fel sau altul, odată şi-odată, să se rezolve.

*

P.S. Transcrierea întregii întâlniri cu Dumitru Prunariu de la TIFF Lounge am s-o postez în zilele următoare.

28 raspunsuri to “EXCLUSIVITATE: Prunariu susţine că Rusia e dispusă să rezolve problema Tezaurului pe “cale comercială””

 1. Mihnea, ma scuzi… am dubii mari, rusii sa dea ceva (chiar daca nu-i al lor) fara sa vrea nimic in schimb… :-)

  #20795
 2. ZaffCat: Bineînţeles că totul trebuie tratat cu scepticism, însă cred că Prunariu spune în premieră unele lucruri. De la care poate (re)porni discuţia, măcar în presă.

  #20796
 3. sincer, nu prea imi amintesc sa fi dat rusii ceva inapoi vreodata, de buna voie.
  dar poate o sa inceapa cu noi 😀

  #20797
 4. mda. neguvernamentala …
  rusilor le trebuie o banca in Romania sa transfere tezaurul
  de ce acum ? cand ies oamenii in strada si sunt turbulente intre SUA si Rusia

  #20801
 5. tibi

  1. Era o sala plina de jurnalisti, veniti la discutie. Atunci mai este asta o “exclusivitate”??

  2. e reminiscenta de pe vremea “Ziarului Clujeanului” unde “Exclusiv” era utilizat intr-un exces demn de o cauza mai buna??

  In general, tu cum vezi/intelegi o exclusivitate, cand in sala era full de jurnalisti si bloggeri?
  Chiar sunt curios.

  #20807
 6. m1ha1: Nu cred că e o variantă “de acum”. Din spusele lui Prunariu, pare o idee care datează de mai mulţi ani.

  Tibi: În mod normal, n-ar fi fost o exclusivitate, din motivul pe care l-ai spus tu – n-a fost o discuţie doar între mine şi el. Dar, pentru că toate întrebările din sală au vizat experienţa sa de cosmonaut, îmi permit s-o numesc exclusivitate. Mi-o arog, dacă vrei.
  Şi lasă ZC să se odihnească. Faţă de ce e acum pe piaţă, era un model de jurnalism.

  #20808
 7. Interesanta propunerea lui Putin. Frumos ambalata. Cat despre raspunsul Romaniei – mai degraba lipsa lui – nu ma mai surprinde nimic. Nici cand avem ocazia e a face ceva, nu facem. Pacat.

  #20809
 8. mirceab

  Draga Mihnea, sa stii ca rusii se intampla sa redea cate ceva, cateodata! Vezi exemplul colectiilor de arta inapoiate Ungariei, cu ocazia ultimei vizite a lui Putin la Budapesta.
  In alta ordine de idei, interesant ar fi sa aflam de ce Ambasadorul Prunariu, singurul cosmonaut roman, a fost rechemat de la Moscova, dupa doar un an de activitate…

  #20810
 9. tibi

  ZC- Fie-ti tarana usoara! Da ce te oftici bre asa, nu am dat cu paru!

  #20811
 10. Vasile: Cred că trebuie să aflăm şi poziţia românească pentru a ne mai lămuri. Sunt curios dacă reia cineva subiectul.

  MirceaB: Şi eu aş vrea să ştiu de ce l-au rechemat. E ceva ciudat acolo. N-am mai apucat să-l întreb şi asta…

  #20812
 11. Alex

  Decat sa-l manance politicienii romani in doi timpi si trei miscari, mai bine ramane la rusi…. cel putin asa spunem ca ne-au furat rusii tezaurul, nu ca ne-am furat intre noi

  #20816
 12. Mihnea, din pacate nu cred ca vom avea ocazia de a afla pozitia. E cam tarziu. Probabil vom primi o explicatie care va suna bine, dar atat. Nimic concret.
  Sper totusi sa ma insel.

  #20828
 13. @ZaffCat: Mda, cam ai dreptate. Cam niciodata nu ofera nimi fara sa primeasca ceva la schimb. Bine, asta este ceva firesc si omenesc.

  #20837
 14. a existat candva un articol foarte interesant referitor la tezaurul romanesc de la rusi … Ideea era ca atata timp cat nu restituie tezaurul, rusii sunt stransi cu ceva de … Cred ca Romania nu accepta inca sa primeasca tezaurul, pentru ca in felul acesta ii tine stransi pe rusi cu ceva destul de important. Mai sunt multe de negociat (Moldova, gazele, etc), si e bine sa iti lasi adversarul strans cu usa …

  #20842
 15. e mai complicat, mihnea – dupa semnarea tratatului cu rusia se si infiintase – printr-o anexa la tratat – o comisie ruso-romana care sa stabileasca mai intai in ce consta tezaurul; m-am ocupat eu insumi de povestea asta o vreme -in care am si fost cautat de niste insi dubiosi tare, care garantau ca, daca facem presiuni mediatice pentru “calea comerciala” a returnarii tezaurului, lista poate fi facuta repede, iar tezaurul returnat. baietii mi-au spus-o deschis, lor le ieseau 5 milioane. e evident ca am refuzat (poate chiar de asta nu s-a returnat tezaurul nici pana in ziua de azi :) / apoi am aflat ca dupa refuzul meu batusera si la usile altor redactii – adica de data asta tezaurul nu s-a returnat din vina altor ziaristi. nu stiu la ce face vorbire prunariu – o fi o versiune de ultima ora si toata lumea tace.

  #20856
 16. ultraviollette

  noi suntem de vina ca nu ne intelegem cu rusii, cautam nod in papura. pentru ei e un fleac. sunt pe cai mari

  #20876
 17. Atat timp cat la Bucuresti va fi o administratie atat de pro-americana si cu o istorie de opozitie feroce ( vezi 2005-2007 ) la adresa intereselor geopolitice rusesti, nu vom vedea picior de tezaur.

  #20979
 18. Marin

  Prunariu are dreptate. El stie ca o parte a Tezaurului a fost transferata Bancii Comerciale Fortuna SA, inca din 1996, iar rusii incepusera deja sa transfere aurul de la Kremlin la Fortuna Bank. Numai ca dupa prima transa de 2 tone de aur (deja transferata in contul de la Fortuna Bank, dar depozitata in Elvetia) autoritatile romanesti au inceput sa-si dea seama ca rusii nu glumesc si chiar incepusera sa livreze aurul BNR – ului, care constituie de fapt Tezaurul Romaniei ! Politicienii romani nu au acceptat oferta Moscovei si au inceput sa torpileze, incetul cu incetul, tot ce misca in jurul restituirii Tezaurului, prin Banca Fortuna SA. Dupa care o serie intreaga de politicieni (in frunte cu Talpes) au tesut intrigi peste intrigi, incercand sa acopere insasi faptele ilegale savarsite chiar de politicienii romani. Un fost deputat, foarte curajos de altfel, Marius Iriza l-a dat in judecata, prin toamna lui 2008, chiar si pe Traian Basescu, tocmai fiindca Basescu i-a acoperit pe Zaher Iskandarani si Omar Hayssam, implicati adinc in operatiunile dintre Banca Fortuna – Tezaurul Romaniei de la Moscova – Bancorex – BNR. De altfel cam prin 2007 s-a constituit o comisie parlamentara de ancheta, la cererea a 59 de depuati, care sesizasera fapte penale incredibile in legatura cu Tezaurul Romaniei si cu cei doi sirieni, Omar Hayssam si Zaher Iskandarani, dar firele afacerii duceau chiar la … Traian Basescu !!! Nu stiu cum se face dar acea comisie de ancheta parlamentara nu si-a mai inceput ancheta, tocmai fiindca au musamalizat-o chiar … cei implicati ! Ziaristul Ovidiu Ohanesian sau avocatul Bancii Fortuna, avocatul Liviu Trandafirescu, stiu foarte multe lucruri despre toate aceste lucruri. Lucruri absolut incredibile …

  #20991
 19. fumi

  @ tibi – daca era o sala plina de jurnalisti, cum se face de nici unul n-a “prins stirea”?:)

  #20995
 20. Marin: Am şters cele trei numere de mobil pe care le-aţi dat (Iriza, Ohanesian şi Trandafirescu), pentru că nu cred că ei ar fi de acord cu publicarea lor. Dar le pot oferi oricărui ziarist care mă contactează prin e-mail şi vrea să continue subiectul.

  Adresa mea e mihnea@mihneamaruta.ro

  #20998
 21. Marin

  Nu-i bai. Dar va avertizez ca nici un ziarist care ar vrea sa inceapa o investigatie serioasa nu va putea s-o finalizeze si sa-si publice concluziile fiindca subiectul este mult prea exploziv. Au incercat si Realitatea TV (prin Mihai Tatulici, Robert Turcescu si Letitia Zaharia) si Antena 3 (prin Mihai Gadea, Stan Valentin si Ion Cristoiu, care chiar a reusit prin 2007 sa dezbata subiectul la emisiunea lui din acea vreme, Zig-Zag), dar toti au fost “obligati” sa uite repede subiectul, DE CARE NU S-AU MAI ATINS NICIODATA ! Daca veti ajunge sa discutati “in privat” cu unul din cei de mai sus ati afla ca subiectul acesta poate dinamita nu numai intreaga clasa politica romaneasca (din absolut toate partidele aflate la guvernare, din 1990 si pana azi), dar poate afecta si relatiile Romaniei cu multe alte alte state, implicate in acest subiect ( Rusia, SUA, Israel, cateva tari arabe, Germania, Elvetia, dar si alte tari, “victime colaterale”, ca Republica Moldova si Ucraina.

  #20999
 22. @ Petrisor
  O fi firesc si omenesc cand e lucrul tau. Cand trebuie sa inapoiezi lucrul altuia nu prea mai e… :-)

  #21015
 23. cica

  Este f f bine sa continue discutiile

  #21070
 24. Marian

  Ce nu v-a spus Prunariu este faptul ca tocmai el va rezolva in toamna acestui an problema aducerii la Bucuresti a Tezaurului, dar numai a celor 72 de tone de aur, ce apartin insa unui grup mare de persoane si firme private, toate decedate intre timp. Acest aur a fost predat de bancile private existente in Romania, in noiembrie 1916, catre BNR, care, la acea data, era eminamente o banca 100 % privata ! Deci Prunariu a “uitat” sa precizeze ca asa-zisul Tezaur in aur nu apartine statului roman, nici BNR, ci apartine unor proprietari care nu mai sunt in viata. Datorita vremurilor grele si instabile BNR “a pierdut” lista cu deponentii celor 72 tone de aur, iar acum, daca aurul va sosi totusi la Bucuresti, cine credeti ca se va infrupta din el ? Ia ghiciti !

  #22206
 25. viorel

  A aparut pe site-ul OTV-ului o emisiune a lui Ion Cristoiu despre Tezaurul Romaniei de la Moscova, cu 2 invitati si un fost jurnalist de la Ziua, care spunea ca Romania a refuzat tot timpul sa primeasca Tezaurul, desi rusii ni-l ofereau fara nici un fel de oprelisti ! Daca ce spun acesti oameni mai este de actualitate atunci cum se explica impotenta MAE, a lui Basescu si a BNR – ului ? Foarte ciudat, ceva miroase rau de tot in povestea tezaurului…

  Iata emisiunea: http://www.otv.com.ro/view/bad62039df365182ffdc1a54d3826c20

  #22938
 26. […] nici cu Rusia. El se mentine in limitele slugarniciei, desi cu rusii e uneori o sluga obraznica. EXCLUSIVITATE: Prunariu susţine că Rusia e dispusă să rezolve problema Tezaurului pe “cale… Urmarea o citim pe wikipedia: Dupa ce s-a aflat ca în aprilie 2005 Prunariu a primit ordin […]

  #51552

Lasa un comentariu


× 3 = 27

Search / Caută în site