România frumoasă (1): Maria Răducanu

Friday, August 6, 2010

“Faptul că nu exist, oficial, în calitate de cântăreaţă face parte din destinul meu. O vreme a fost un complex, dar cu timpul devine o virtute. Ar fi teribilism să spun c-o cultiv. Dar nu-mi mai cer de mult scuze pentru lumea în care trăiesc”, spune ea, în singurul articol mai amplu pe care i l-a dedicat presa centrală în ultima vreme.

Însă, cum se întâmplă mai mereu, au descoperit-o alţii, din alte ţări. Care o invită să concerteze, cântă împreună cu ea şi fac filme inspirate de vocea ei. Nici eu n-aş fi descoperit-o dacă n-aş fi primit un link (mulţumesc, Ştefan Guţiu!), pentru că televiziunile, cu excepţia TVR Cultural, n-o difuzează, iar la radiouri n-o auzi.

Mie, după ce i-am ascultat mai multe piese pe Youtube şi pe MySpace, mi-a venit să deschid o rubrică intitulată “România frumoasă“, care să înceapă cu ea. Ascultaţi-o şi dumneavoastră, mai întâi cântând prelucrări ale unor teme autohtone:

Dar ea nu cântă muzică tradiţională doar din România, ci “străbate” Europa, începând din Rusia nomazilor, trecând prin Franţa şi Spania, şi ajungând la fado-ul portughez:

“Que estranha forma de vida/ Tem este meu coração”

Concluzia e una singură (şi o preiau din acelaşi articol despre care vorbeam la început): “Viaţa unui om – eventual şi bruma de artă din ea – sunt, totuşi, libere de adunări şi scăderi, de chitanţe şi note de plată”.

*

13 raspunsuri to “România frumoasă (1): Maria Răducanu”

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Olivian BREDA, neagrigore. neagrigore said: România frumoasă (1): Maria Răducanu http://ff.im/-oQI3u […]

  #22663
 2. Îmi place foarte mult primul cântec, mersi de partajare. Am tweet-uit despre el. :)

  #22664
 3. “Romania frumoasa” – iata un titlu de rubrica de care noi toti avem nevoie. Foarte inspirat! As vrea sa citesc doar lucruri frumoase despre Romania si oamenii de aici. Cand mai poti, continua sa postezi sub titlu asta!

  #22669
 4. Am avut plăcerea să o ascult pe Maria Răducanu la Blue Monday, în Hard Rock Cafe, în urmă cu aproximativ un an. Maria e ca o furtună de senzaţii. Te loveşte deodată în moalele sufletului şi te copleşeşte, după care te poartă pe ce tărâmuri sufleteşti îi place ei. Transmite emoţie pură. Da, Mihnea, ai dreptate, Maria face parte din România noastră frumoasă.

  #22675
 5. Olivian: Mă bucur.

  Zalex: Am să încerc să alimentez rubrica :)

  Lafoggie: Da, asta e cea mai bună “definiţie”, faptul că vocea ei “transmite emoţie pură”. Mulţumesc.

  #22678
 6. :) n-ai pentru ce să-mi mulţumeşti

  #22682
 7. Lafoggie: Nici pentru că mi-ai preluat ultimele două postări? :)

  #22684
 8. :) m-ai prins, a? nici măcar pentru asta. e plăcerea mea.

  #22686
 9. Am preluat si eu! Pentru ca sint texte care TREBUIE preluate. Asa cum este si acesta!
  Multzam si sa fie primit, cum ar spune Fumi!

  #22724
 10. Stefan Gutiu

  Ma gandeam eu ca o sa-ti placa :).

  Poate-i cunosti, dar trimit totusi si asta:
  http://www.youtube.com/watch?v=kqu5CHOOLxg

  #22773
 11. Romania este formata si din oameni minunati nu doar din cei ce apar la TV, politicientii, vedetele de carton nu reprezinta romania si poporul roman.
  Maria Raducan reprezinta romania mai mult decat tot parlamentul romaniei

  #22817
 12. Incintatoare voce si o prezenta scenica decenta, low-profile, de mare efect. Marturisesc ca e prima oara cind am ascultat Maria Raducanu, dar mi-am promis sa nu fie ultima. Imi mai promit sa aduc la Cluj aceasta voce.

  #22820
 13. Abh

  Ca sa existi, oficial, in calitate de cantareata, ai nevoie de promovare. Din fericire, pe ea se pare ca pe ea nu o intereseaza acest aspect. Si zic ‘din fericire’, pentru ca foarte putini artisti isi mai pastreaza integritatea dupa ce ajung mari. Mie imi place acolo unde e, cantand ce canta :)

  #24711

Lasa un comentariu


1 + = 3

Search / Caută în site