Ce poţi face cu un leu? (A)

Thursday, September 9, 2010

Dacă leul e al tău, îţi poţi cumpăra un covrig, o îngheţată pe băţ, un ziar local sau nişte biscuiţi “vărsaţi”. Poţi plăti o jumătate de oră de parcare, i-l poţi da unui cerşetor, prin geamul coborât în grabă, sau îl poţi pune, duminică, în coşul care circulă printre enoriaşii prezenţi la liturghie.

Poţi, dar e puţin. Nu te saturi, nici nu saturi. Nu eşti liniştit şi nici nu faci cine ştie ce faptă bună. Un singur leu pare o amăgire, şi pentru tine, şi pentru altul. La o adică, îl cheltuieşti sau îl donezi ca şi cum n-ar fi mare lucru. Nu te prea interesează unde ajunge sau la ce va fi folosit. O secundă, ai uitat de el.

Dar dacă leul nu e al tău? Dacă mai mulţi oameni, cunoscuţi sau nu, ţi-ar da câte un leu şi nu ţi-ar pretinde nimic? Te-ar lăsa pe tine să hotărăşti ce faci cu suma adunată. Şi dacă, să zicem, suma n-ar fi mică?

Atunci ce-ai face cu “un leu”?

*

Notaţia (A) din titlul acestei postări înseamnă “advertorial”. Acest text face parte dintr-o campanie în care sunt implicat.

7 raspunsuri to “Ce poţi face cu un leu? (A)”

 1. laura

  îl pun la CEC să facă pui. parcă aşa era, nu? :)

  #23881
 2. “Azi la CEC un leu depui, maine el va scoate pui” :)

  #23882
 3. mare raspundere, trebuie sa ma gandesc bine. :)

  #23887
 4. O parte aș economisi, o parte aș cheltui, o parte aș investi.

  Aș încerca să fac asta cât mai rațional și, pe cât se poate, cât mai puțin emoțional.

  M-aș documenta înainte să iau o decizie, sau m-aș consulta.

  M-aș gândi și la viitorul îndepărtat, nu doar la cel de luna viitoare.

  Cam asta. :)

  #23893
 5. Anonymous

  Cu siguranţă nu “l”-aş da pe presă. Poate pe mâncare, totuşi… sau aş mai face, cumva cumva, rost de 50 de bani şi m-aş ruga de oameni prin staţie să-mi dea un capăt de bilet… dar gândesc ca un student bugetar rămas fără nicio gratuitate pentru mijloacele de transport în comun… şi presa îmi spune că asta e o ofertă pe care România o face F.M.I.
  Eu sunt un leu, domnule Măruţă. Şi dumneavoastră sunteţi unul, indiferent de ce ar spune horoscopul (sau B.N.R., ca să facem o glumă hilară, probabil: ce suntem noi din perspectiva B.N.R.?)
  …ce aş face cu “un leu”?
  …echipă bună, probabil. Deşi totul se petrece în lumea cuvintelor, momentan. Sunt ferm convins că aveţi o credinţă tare, una de esenţă tare. Şi mai sunt ferm convins că n-o să-i schimbaţi în bine pe oamenii ăştia; poate pe copii lor, deşi vor fi mult mai puţini rămaşi… (întotdeauna) în comparaţie cu “majoritatea”… nu a fost dintotdeauna aşa. Ăsta-i mirosul oricărui început de secol. Fiecare explodează în următorul. Dar acesta e un mod raţional de a o spune… Şi ştim bine deja că somnul (na)raţiunii naşte monştri… de fapt, somnul ochilor mulţi ce-ar trebui să citească şi să judece
  înainte să aleagă…

  lumea ucide virtutea
  şi se mândreşte cu morala
  halal viciu.

  Sunt sigur că cea mai mare fericire pe care o puteţi simţi este aceea de a fi părinte.
  (Ce însemnătate mai au, domnule Măruţă, “drepturile de autor”, din perspectiva aceasta? :) )

  Pot face multe cu “un leu”… l-am scris deja de trei ori…

  #23903
 6. aghiuta

  … nu prea multe, adevarat, dar, parerea mea, un leu e totusi prea mult! Ar trebui sa invatam ce putem face cu un ban, euro cent, penny etc. Cand vom afla si noi romanii chintesenta paradigmei sunt convins ca vom trai, in sfarsit, bine! Drept suport moral vreau sa-ti reamintesc sloganul unei celebre reclame de prin anii ’90: “…daca vrei poti!” Si incaltarile valoreza acum mai putin de un leu. Pentru ca nu s-au rupt…

  #23979
 7. la multe alimentare de cartier se mai gasesc oua la 0,3 ron. cum sunt f bogate in proteine, o omleta de 3 e arhisuficienta pt o zi. not bad, huh

  #24180

Lasa un comentariu


+ 3 = 9

Search / Caută în site