“Omul anului” în România? Răspund lideri din presă

Friday, December 17, 2010

Cine ar putea fi “omul anului” în România? Ideea şi întrebarea mi-au fost inspirate de tradiţionalul anunţ al revistei “Time”, care, în 2010, l-a desemnat “omul anului” în lume pe fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg. (De altfel, îmi plac foarte mult clasamentele şi ierarhiile de tot soiul, de la Balonul de Aur la Cartea Anului.)

Am întrebat mai mulţi lideri din presa scrisă şi online pe cine ar alege ei “omul anului” în România. Cei mai mulţi dintre cei pe care i-am rugat au găsit răgaz, aşa că am adunat 18 răspunsuri. Postez câteva, în ordinea alfabetică a ziariştilor, iar pe celelalte le găsiţi aici.

Şi, pentru că acest material e doar un punct de pornire, subiectiv şi incomplet, m-aş bucura să vă gândiţi şi să spuneţi, la rândul dumneavoastră, cine credeţi că a marcat anul 2010 în România. Mulţumesc! :)

*

Liviu Avram, redactor-şef adjunct “Adevărul”:

Acesta nu este câtuşi de puţin un premiu de popularitate, dar merge la Emil Boc, prim ministrul României. Pentru că, prin deciziile pe care le-a luat în acest an, practic a afectat – în bine şi în rău – viaţa fiecărui român. Şi pentru talentul sinucigaş cu care ştie să încaseze.

Doru Buşcu, redactor-şef “Academia Caţavencu”:

Traian Băsescu. În 2010, e singurul disponibil. E omul care a dominat, fără concurenţă, viaţa publică. E cel care a stabilit ritmul stagnării, cel care a dominat, cu afirmaţiile lui contradictorii, dezbaterea despre dezastru. Pe lângă el nu mai încape nimeni, chiar dacă ne-am dori cu toţii un erou pompier, un laureat al Premiului Nobel, un nou rege al fotbalului sau o tânără speranţă a Opoziţiei. Traian Băsescu a desenat viitorul României, aşa cum nimeni n-a îndrăznit sau n-a reuşit până acum: de unul singur.

Grigore Cartianu, redactor-şef “Adevărul”:

The winner is… Mircea Lucescu! Pentru că pe fruntea lui scrie performanţă. Campion, în vară, în Ucraina. Lider detaşat, acum, în iarnă, cu 12 puncte în faţa celor de la Dinamo Kiev. Locul 1 şi într-o grupă a Ligii Campionilor, înaintea lui Arsenal Londra.

Lucescu-senior n-a obosit, la 65 de ani, să muncească şi să gândească într-un ritm care pe alţii îi doboară la 40 de ani. Iar motorul acestei ambiţii colosale nici măcar nu mai este banul. Lucescu este suficient de bogat pentru a trăi ca un paşă, fără a mişca un deget, până la sfârşitul vieţii. Dar el pur şi simplu îşi iubeşte meseria, pe care o face cu o pasiune devastatoare.

Nu întâmplător, a declarat recent că va muri pe gazon. Şi asta, după ce a trecut prin experienţa înspăimântătoare a două preinfarcte, la Brescia şi la Doneţk… În concluzie: ambiţie + pricepere + pasiune + inteligenţă + pregătire + muncă + performanţă = Mircea Lucescu. Nu am mai depistat o astfel de ecuaţie, la parametri atât de înalţi, la niciun alt compatriot în anul de graţie 2010.
Dacă greşesc, să mă judece Marea Adunare Naţională!

Victor Ciutacu, redactor-şef “Jurnalul naţional”:

Ana Maria Brânză, liderul echipei naţionale de spadă, care a reuşit performanţa de a deveni campioană mondială într-un sport care n-are după ce bea apă.

Iulian Comănescu, analist media:

Victor Rebengiuc, pentru “Medalia de onoare”, deşi filmul vădeşte evidente merite regizorale, de la Călin Netzer citire. Cred însă că, pentru a tăcea ca Rebengiuc în film, spunând atât de multe, trebuie să fii Rebengiuc sau ceva apropiat de el, un artist care a trăit cât lumea. Nu poţi face rolul lui Rebengiuc fără să iubeşti oamenii cu un anume gen de seninătate care vine numai din faptul că ai văzut multe, poate chiar totul.

Grăbiţi şi amatori de simţiri enorme şi privelişti monstruoase cum suntem, vom fi tentaţi să neglijăm ceea ce fac Netzer şi Rebengiuc. Pe când, în alte lumi, un rol ca al bătrânului şi desăvârşitului maestru ar fi cheia de boltă a unei cinematografii.

*

Găsiţi aici şi opţiunile exprimate de Corina Drăgotescu (director multimedia “Adevărul”), Cristian Hostiuc (director “Ziarul financiar”), Vlad Macovei (redactor-şef EvZ), Florin Negruţiu (redactor-şef adjunct “Gândul”), Cristian Pantazi (redactor-şef Hotnews.ro), Claudiu Pândaru (redactor-şef “Gândul”), Costi Rogozanu (editor VoxPublica.ro), Cristian Şuţu (şef secţie “Puterea”), Simona Tache (redactor “Academia Caţavencu”), Dan Tăpălagă (editor coordonator Hotnews.ro), Cristian Teodorescu (redactor “Academia Caţavencu”), Cătălin Tolontan (redactor-şef “Gazeta sporturilor”) şi Dan Turturică (redactor-şef “România liberă).

*

11 raspunsuri to ““Omul anului” în România? Răspund lideri din presă”

 1. laura

  da’ pentru tine cine e omu’ anului? :)

  #28761
 2. alk

  basescu a stabilit ritmul stagnarii? Stagnarii a ce domnule Buscu? A averii lui SOV????

  Bey, vedeti ca s-a lamurit ce fel de … sinteti si tot macaiti! Rusine

  #28768
 3. alex

  in functie de ce se va intampla maine, eu as zice “echipa nationala de handbal feminin” – au fost cazuri si la “time” cand un grup de oameni a primit distinctia. dar, repet, depinde de ce se va intampla maine…:)

  #28783
 4. de acord cu Corina Dragotescu. :)

  #28795
 5. Ovidiu

  E problematic sa alegi un “om al anului”, e un fel de superlativ al superlativelor, ceea ce nu exista.

  Dar mi-au placut raspunsurile cu cei doi cercetatori romani care (aproape) au descoperit leacul cancerului (vad ca si SIDA e pe duca…) si cel cu copilul care a degerat mergand la scoala.

  #28796
 6. bbbb

  Raed Arafat.
  La cum functioneaza sistemul de sanatate la noi, ceea ce a realizat acest om cu SMURD … imi pare o minune.
  Cand mai peste tot se vorbeste de taieri, omul asta reuseste sa dezvolte, recent:

  http://stiri.botosani.ro/stire/25221/RAED+ARAFAT%3A+Infiintarea+SMURD+presupune+o+crestere+a+capacitatii+de+interventie!+-+FOTO.html

  #28852
 7. […] Mihnea Măruţă, fostul meu coleg de la Cotidianul, a avut o idee bună: i-a întrebat pe jurnalişti despre Personalitatea anului 2010 în România. Cum era de aşteptat, mulţi l-au identificat pe Traian Băsescu. L-am luat şi eu în calcul, recunosc, dar l-am scos în secunda doi dintre opţiuni, gîndind că pentru un astfel e clasament e nevoie totuşi de un personaj pozitiv. Motiv pentru care am vorbit despre medicul Oana Ciocan. Ce au răspuns alţii, vezi aici. […]

  #28900
 8. […] Măruță și-a propus să găsească ”Omul anului” în România. Mișto treabă, dar delicată, desigur :) Că e ca și faza cu ai bască, n-ai […]

  #29026
 9. Anul asta, nu se ofera!

  #29028
 10. Nope, eu il desemnez omul anului pe Adrian Sobaru, cel care s-a aruncat de la balconul parlamentului pentru ca s-a impus unui sistem.

  #29280
 11. Cine a marcat cel mai mult România? Emil BOC.

  Cui i-aș acorda eu personal titlul de omul anului? Unor persoane din topul personal ai oamenilor pe care îi admir. Nu-i cunoașteți, publicitatea nu ajută. :)

  #29338

Lasa un comentariu


5 × 4 =

Search / Caută în site