Un poem “la schimb” pentru Gazprom

Tuesday, May 17, 2011

România ar putea avea relaţii comerciale directe cu grupul rus Gazprom, dacă ar oferi ceva la schimb, pentru a putea importa direct gaze din Federaţia Rusă la un preţ mai mic, a declarat, marţi, Igor Sidorov, consilier economic al Ambasadei Rusiei la Bucureşti. El a adăugat că, dacă România ar fi vândut Distrigaz Sud către Gazprom, care a vrut să o cumpere, statul ar fi avut un preţ mai bun la gaze în prezent. (Sursa: Mediafax)

Nu pot face o propunere în numele României, dar, în nume personal, ofer “la schimb” grupului rus acest poem:

marea noastră prietenă uniunea sovietică

de Petru M. Haş

e chiar aşa
în dimineaţa asta mi-am amintit
cum cu o anumită ocazie
am dansat la restaurantul “partidului”
la central, cu marea noastră prietenă
uniunea sovietică
şi marea noastră prietenă
uniunea sovietică a zis c-ar fi mai bine să danseze cu mine
la dumneaei acasă-ntre distinsele-i
frontiere unde avea să mă-mbete
cu ţuică şi miere
mai ales că pe vremea aia la noi
se dereglaseră
toate uşile şi mătuşile
toate ţâţânile toate ţâţele
şi-n loc de miei pe pajişti mai dansau
doar cânii şi mâţele
astfel că-ntr-un asfinţit de mai
am aterizat cu lapte şi miere
la marea noastră prietenă uniunea sovietică
între frontiere care-şi dăduse pe
buze cu un fel de cârmâz că mai mai
să-mi vină şi mie să râz care altfel
îmi plăcea să m-arăt cât se poate
de solemn, adică demn spunându-i
dânsei acolo cum simt ceva prin eter
că-ntre noi nici nu are cum fi vreo
potrivire de caracter
dar marea noastră prietenă uniunea
sovietică a tras mai aproape dintre
somptuoasele-i bălării căruţa
cu năstruşnice răchii şi-au pornit pe
cântat bălălăicile. zic
pesemne-n seara asta chiar nu mai scap
întrucât marea noastră prietenă uniunea
sovietică are chef de-a binelea
ca să ne dăm până una alta
cu bărcile să ne tragem în petice
că nici nu-mi mai aduc bine aminte
cum am ajuns dezbrăcat şi obraznic
în patul marii uniuni sovietice marea
noastră prietenă frumoasă ca un
cameleon m-a transformat peste noapte-n
pistol, katiuşă, serghei, mitralieră, tanc, avion.
Ş-atâta ne-am tot tras-împins
între frontierele sale bat-o vina că mort
de beat sau beat de mort
într-o dimineaţă m-am trezit gol-goluţ seara-n port
cu buzunările goale şi fără Basarabia şi Bucovina.

(Poemul a apărut în numărul 1/2011 al revistei “Familia”).

*

4 raspunsuri to “Un poem “la schimb” pentru Gazprom”

 1. Je

  Minunat spus! :)

  #41992
 2. Horea

  Am si eu un cadou !

  “Când latră vre-un dulău prorus
  La portul meu, naţionalul,
  Mă-ntreb: -De ce n-a fost inclus
  În el, ca la ceceni, pumnalul.”

  Efim Tarlapan

  #41999
 3. aghiuta

  Filmul surpriza, super!

  #42020
 4. Drafga domnule Mihnea Maruta,
  este posibil ca sa nici nu cititi mesajul (!!??)Insa daca o veti face atunci bucuros voi fi sa spuneti macar ” Am citit!”
  Mesajul:Dragi Prieteni, Frati Romani,
  gandim ca in Sufletul Domniilor Voastre nutriti iubirea fata de Neamul romanesc si nu va este indiferent daca Suveranitate Neamului este deplina iar Romanii pot trai in demnitate in Teritoriile Stramosesti !
  Deasemenea stim ca oricare Roman doreste ca Romania -Proprietatea teritoriala a Neamului romanesc- sa fie bine gospodarita in favoarea Neamului romanesc pentru ca atat Domniile Voastre precum si Viitorimea romaneasca sa se bucure de Roadele harniciei si de Bogatiile Romaniei !
  Desigur, constienti suntem cu totii ca dupa 21/12/1989, Cetatenii Romaniei trebuiau sa nu cunoasca lipsuri materiale si cert ca Bogatiile naturale ale Romaniei, precum si Agoniseala Neamului romanesc trebuiau sa asigure un trai indestulat noua tuturora!
  Cu durere putem insa constata ca permanentele certurile dintre gruparile partinice care a generat o stare de zbucium in cadrul Poporului romanesc si chiar a Natiunii suverane-romanesti a determinat dez-unire, mizerie sociala, o saracire lucie a Poporului romanesc si nu in ultimul rand plecarea Tinerei Generatii in Pribegie, deoarece desi in Romania este mare necesar de harnica dezvoltare atat Banul Public cat si Resursele Romaniei sunt prost gospodarite !
  Noi, si io personal, nu vom da vinovatia pe Strainii care vin ca sa se inbogateasca ci-i chemam la omenie; nu vom calomnia Multimea Simpla care nu este bine indrumata si condusa spre emancipare; nu vom invinovati nici chiar gruparile partinice, chiar daca cert sunt grupuri politicianiste si nu Politice; insa cu fermitate vom acuza pasivitatea, indolenta, si lipsa de demnitate a tuturor acelora care pretind a fi Intelectuali sau chiar Elite ale Neamului romanesc si care prin Menirea lor au Dreptul-Obligatie de a fi Indrumatori, Sfetnici si Conducatori ai Neamului lor-romanesc, insa nu-si fac datoria !
  Astfel fiind consideram sa incepem primul pas, pas impus de actualele stari de fapte care daca persista pot cu usurinta cauza dezmembrarea Teritoriilor romanesti, similar precum in anii 1940, sau chiar duce la disparitia Neamului nostru romanesc!
  Evidenta este neostoita tendina revizionista practicata de Uniunea maghiara care pas cu pas urmareste atat degradarea vietii in Romania insa si urmaresc, cu viclenie, dezmembrarea Teritoriilor romane!
  Intru aceasta am initiat prezenta “Petitie-Memoriu” pe care dorim a o inainta cu precadere Presedentiei romanesti, respectiv Presedintelui, insa si altor foruri statale si tuturor gruparilor partinice, legal constituite, pentru a le cere imperios sa inteleaga ca intreg Aparatul statal, precum in totalitatea Corpului statal -institutiile statale si membrii ce le compun- sunt Angajati, si conform Constitutiei 2003, in subordinea Neamului suveran-romanesc !
  Stim ca ne veti sustine cu drag in actiunea pe care o intreprindem !
  Va alaturam doua adrese care contin una si aceiasi ‘Petitie-Memoriu” pe care va rugam calduros sa le subscrieti !
  Prima este larg cuprinzatoare, adica este promovata in toate Tarile, pe cand a doua actioneaza doar in teritoriul Romaniei.

  Din dorinta de a permite s Fratilor nostrii din Egzil si Pribegie sa semneze am recurs la: http://www.petitiononline.com/borodi/petition.html , pe care insa este bine sa o semnam cu totii!
  A doua Pagina interna de petitionare, este la fel de necesar si util de a se semna, chiar daca continutul este identic efectul fiecaruia este diferit!
  http://www.petitieonline.ro/petitie-p58528054.html
  Mentionam ca toti semnatarii, fie persoane fizice sau juridice sunt implicit beneficiari ai dreptului de co-initiatori, iar cei ce doresc pot sa mentioneze dorinta lor expresa de a fi mentionati ca si co-autori , prin simpla notificare in comentariu vor fi atasati in “Petitia-Memoriu” care va fi inaintata Presedentiei actuale a Romaniei .
  Textul integral al petitie poate fi citit de doritori la adresa
  Dee Dumnezeu bine tuturora, insa dregatorilor asa precum ei dau Multimii, Sarmanilor!!!
  petru borodi/Cluj
  P.S. Cu adanca multumire va rugam ca sa o faceti cunoscuta tuturor Apropiatilor, Prietenilor, Fratilor dumneavoastra, ba chiar va indemnam calduros sa ajutati pe cei din preajma Domniilor Voastre , care nu dispun de internet, sa subscrie “Petitia-Memoriu”

  #42194

Lasa un comentariu


3 − = 1

Search / Caută în site