Proiectul “Floraşul”

Tuesday, March 12, 2013

În România nu există o civilizaţie urbană a florii. Oraşele noastre sunt în cel mai bun caz curate, însă, cu excepţia banalelor rondouri, a unor ghivece cu panseluţe sau a copăceilor plantaţi în trotuare, aranjamentele florale nu reprezintă o obişnuinţă în spaţiul public, ca şi cum acesta ar fi vreun secret descoperit doar în alte părţi de lume.

Din această perspectivă, între clădirile instituţiilor de stat şi sediile companiilor nu există mari diferenţe. Ce mesaj transmit ele? Sunt doar nişte carcase, terne habitate şi destinaţii comerciale, sau contribuie la senzaţia de bine a trecătorilor? Emană vreun pic de viaţă?

Scopul acestui proiect este să arătăm municipalităţilor ce simplu ar fi ca faţadele clădirilor – şi, odată cu ele, tot spaţiul public – să prindă culoare. N-ar fi nici foarte scump şi nici prea complicat ca fiecare proprietar să-şi decoreze ferestrele şi balcoanele cu jardiniere sau cu ghivece, acolo unde există pervazurile necesare. La o adică, primăria ar putea impune, pe anumite străzi, această decizie urbanistică.

Pozele de mai jos sunt făcute în Cluj, dar mi-ar plăcea să continuaţi “Floraşul” în oraşele dumneavoastră. Fotografiaţi o clădire importantă şi trimiteţi-mi imaginea pe mihnea@mihneamaruta.ro. Ea va apărea pe blogul meu, atât în forma originală, cât şi prelucrată (la fel ca mai jos). Vă mulţumesc :)

*

Blocul de deasupra cinematografului “Florin Piersic”, diferenţa dintre cum arată acum şi cum ar arăta cu flori la ferestre (click pe imagine pentru a o vedea mare):

Clădirea fostului Metropol de pe strada Horea, unde azi sunt restaurantele Gente şi Marty:

Strada Horea, colţ cu strada Dacia:

Blocul de la intersecţia străzilor Decebal şi Traian:

Clădire de pe latura de nord a Pieţei Mihai Viteazu:

Strada Horea, colţ cu Bariţiu:

Strada Regele Ferdinand, lângă magazinul Central:

Strada Regele Ferdinand, colţ cu Şt. O. Iosif:

Pe latura de nord a Pieţei Unirii (berăria Ursus):

Pe latura de vest a Pieţei Unirii:

Pe latura de est a Pieţei Unirii (lângă Universitatea de Arte):

Strada Napoca, la colţ cu Piaţa Unirii:

Strada Universităţii, deasupra fostului cinema Arta:

Strada Universităţii, lângă parcare:

Clădire de pe bulevardul Eroilor:

Înflorirea clădirilor a fost făcută în Photoshop de Teea Măruţă.

*

8 raspunsuri to “Proiectul “Floraşul””

 1. O idee de 2 lei. Am vazut eu, chiar toamna trecuta, cum un asemenea ghiveci (presupus “fff bine ancorat”) a zburat de la balconul unei dudui si a distrus parbrizul unei masini. Bine ca n-a cazut cuiva in cap …

  #51764
 2. Buna initiativa. Bravo!

  #51765
 3. aura

  @Alex Mielus: ba e o idee excelenta!
  Generalizati din cauza unui accident. Am putea spune ca si masina e o idee de 2 bani, doar distruge oameni, nu?

  Spatiul public – in general gri, anost, nefunctional- si-ar schimba aspectul in bine daca ar fi decorat cu flori. Brasovul e un exemplu din acest punct de vedere, pina si intersectiile banale sint atragatoare. :)

  #51766
 4. @aura: Nu generalizez, nu s-a intamplat o data. Si nu in acelasi loc.
  SI MIE imi plac florile la ferestre! Daca sunt ancorate FFFF FF BINE, go 4 it.

  #51767
 5. @Alex Mielus: al 2-lea comentariu e mai rezonabil, primul era prea vehement;mi-a amintit si de povestea cu drobul de sare.:)

  #51770
 6. Eu sunt bucurestean, si la noi au inceput de ceva timp baietii de la primarie sa reabiliteze termic blocurile, nu ar fi o idee rea ca odata cu reabilitarea, in momentul in care monteaza termopanele sa monteze si cate o jardiniera la geamuri :)

  #51775
 7. O idee grozava. Ma gandesc ca poate asa nu s-ar mai arunca bani pe celebrele ronduri de flori din intersectii neingrijite ulterior de nimeni. Propria-ti jardiniera pare a fi mai aproape si cu siguranta mult mai bine ingrijita.
  Cat despre ancorare, nu cred ca aici sta problema.
  Felicitari!

  #51809
 8. Codrul

  Nu mi se pare o idee realizabila, in Romania. Pentru ca florile au nevoie de atentie si dragoste, adica de timp. Cand in Romania nu stii cu ce-ti platesti intretinerea, oamenilor nu le mai arde de flori. Sau de animale. Sau de alti oameni…

  #51857

Lasa un comentariu


7 + 5 =

Search / Caută în site