Pentru o conferinţă naţională a presei

Monday, March 25, 2013

E nevoie de o conferinţă naţională a presei româneşti. Cine îşi asumă organizarea acestei întâlniri – persoană publică, ziar, televiziune, companie media sau agenţie de publicitate – va intra în istorie.

E nevoie să se aşeze la aceeaşi masă toţi cei care decid în mass-media, pentru a salva ce se mai poate salva. S-a ajuns într-un punct în care atât finanţatorii, cât şi producătorii informaţiei de presă sunt disperaţi, iar această disperare se repercutează asupra întregii ţări.

Fiecare încearcă să găsească soluţii pe cont propriu pentru a evita falimentul: de la tabloidizare la înregimentare, trecând prin inevitabilele concedieri şi scăderi de salarii. De la MediaPro, care beneficiază de cel mai mare procent din piaţa de advertising, până la ultimul site de ştiri care încearcă să supravieţuiască onest, presa românească se minte pe sine însăşi că poate merge mai departe aşa.

Soluţia nu poate să fie decât comună, iar concurenţa să reînceapă ulterior, după un moment T zero, constând în stabilirea obiectivelor generale şi a metodelor de salvare. Pentru ca jurnalismul să mai trăiască, e nevoie de reglementarea şi de curăţirea pieţei. E nevoie de reguli, de pedepse şi de arbitraj, pentru a separa onestitatea de înşelăciune continuă. Numai aşa se poate reveni la speranţa profitului.

1) Ziarele nu au cum să reziste în condiţiile în care acelaşi conţinut, ba chiar îmbogăţit, este oferit gratuit pe propriile site-uri, cu o seară înainte de apariţia pe tarabă. “Jurnalul Naţional” are un termen de 3 luni pentru a se salva de la dispariţia ediţiei tipărite, timp în care nimeni nu poate să inventeze o minune. Patronul de la “România liberă” nu poate plăti salariile, cu toate că este între cei mai bogaţi oameni de afaceri. În plus, metoda abonamentelor oferite celor care se asigură la firma sa nu are cum să ţină la nesfârşit pe post de adevăr în statisticile de audienţă. Trustul “Adevărul” e în insolvenţă, cu datorii imposibil de achitat, de aproape 100 de milioane de euro, iar “Evenimentul zilei” se chinuieşte să împace capra succesului de odinioară cu varza ruşinosului tabloid de azi.

2) Cea mai aberantă situaţie este pe online, unde nu câştigă sume importante decât site-urile aflate în Top 10, adică acelea care adună cel puţin 150.000 de vizitatori unici pe zi. În cifre lunare, cel puţin 2 milioane de oameni accesează fiecare dintre aceste site-uri, dar nici aşa încasările din publicitate nu permit existenţa unei redacţii independente. Condamnaţi, fără speranţă, sunt producătorii de conţinut medii şi mici, care nu obţin venituri nici măcar pentru acoperirea salariilor, chiar dacă strâng zeci de mii de vizitatori zilnic. În această zonă, e mult mai grav decât “totul sau nimic”. E ceva pentru “totul” şi nimic pentru “ceva”.

3) Televiziunile de ştiri sunt cel mai mare rău care se petrece de o vreme pentru normalitatea convieţuirii în România. Nu e nevoie să dezvolt sau să explic această afirmaţie. O simţim cu toţii, visceral, şi ne iluzionăm că, dacă o deconstruim raţional, se va rezolva cândva. Nu se va rezolva. Ar fi suficient, de pildă, un ordin dat de şeful Poliţiei (“nu mai anunţaţi reporterii!”) pentru ca televiziunile de ştiri să intre în vrie, în lipsă de idei. Ar fi suficient ca multinaţionalele să nu-şi mai facă reclamă, să zicem o săptămână, pentru a desfiinţa emisiunile de aşa-zise dezbateri care mutilează bunul simţ. Astăzi, televiziunile de ştiri din România sunt atentate la adresa omeniei. Toate.

4) Chiar şi marile posturi comerciale ar avea de câştigat dintr-o întâlnire naţională a presei. Ar putea, astfel, să adopte o strategie comună în relaţia cu agenţiile de publicitate, care, pe de o parte, încasează aşa-numitul rebate (un soi de “taxă” care li se întoarce din bugetele alocate prestatorului de servicii din media), dar care, pe de altă parte, au renunţat la funcţia etică regulatoare în relaţia dintre companiile cliente şi destinatarul final al banilor, care este ziarul, televiziunea, radioul ori site-ul.

Cine ar beneficia cel mai mult dintr-o asemenea conferinţă? În primul rând, publicul. Apoi, jurnaliştii adevăraţi, neştiuţii, cei care se străduiesc să rămână fideli acestei profesii în ciuda tuturor presiunilor “manageriale” şi a incertitudinii din vieţile personale. Există oameni, cu sutele, care continuă să scrie, să fotografieze, să filmeze, să meargă pe teren – adică să lucreze cinstit pentru noi, cei de acasă -, deşi, uneori, nu mai au bani de pâine pentru mâine. Există oameni care nu mai au cum să-şi plătească abonamentul la metrou sau la autobuz şi împrumută de la părinţi ca să mai meargă încă o zi, şi încă o zi, la redacţie. Lor le suntem datori cu solidaritate.

În al treilea rând, o conferinţă naţională a presei le-ar folosi, bineînţeles, investitorilor, cărora trebuie să le acordăm prezumţia că vor să îşi păstreze afacerile pe termen lung. Acum, cu excepţia celor mari, veniturile presei se mai bazează doar pe prietenii, cumetrii şi coterii.

Pentru un patron nepriceput în acest domeniu, presa a devenit spălătoarea de bani a afacerilor sale conexe sau, în cazul “fericit”, propteaua intereselor sale politice şi din alte businessuri.

Această stare de fapt nu mai poate dura foarte mult, pentru că patronilor li s-au epuizat banii şi răbdarea, pentru că încă-partenerii lor preferă să finanţeze zone mai sigure şi mai puţin vizibile şi pentru că jurnaliştii nu mai au ce să pună pe masă. Atât de sec.

O conferinţă naţională a presei ar putea înfiinţa un organism de supraveghere deontologică (ştiu, termenul e compromis), ar putea stabili reguli pentru preluarea conţinutului, în favoarea producătorului şi în defavoarea agregatorului, ar putea concepe o taxă sau un abonament pentru mediul online şi, de ce nu, ar putea relansa dezbaterea privind legea presei.

Să nu ne mai minţim, cum o facem de două decenii: această breaslă nu se “auto-reglementează”, iar presiunile politice şi ale serviciilor secrete nu fac decât să macine încrederea publicului şi activitatea onestă a jurnaliştilor. Asta ca să nu redeschidem şi discuţia despre valori, etică sau protejarea minorilor.

Ceea ce construieşte în aceşti ani presa noastră este un viitor cu totul amoral, cu generaţii fanatizate şi alegeri radicale. În aceste condiţii, normalitatea unei situări “în centru”, a unei domoliri sociale, nu are vreun orizont tangibil. România e ameninţată nu atât de strategiile neprietenilor ei, cât de aglomerarea strigătelor şi de falia lipsei de îngăduinţă din presa pe care a lăsat-o să se cangreneze.

*

24 raspunsuri to “Pentru o conferinţă naţională a presei”

 1. […] care e excepţional, e  aici.  printvar dd_offset_from_content = 40; var dd_top_offset_from_content = […]

  #51785
 2. C.

  ideea e laudabila. imposibil de pus in practica. “organizatiile media” NU mai exista in spiritul lor, sunt niste businessuri falimentare care nu mai au legatura cu jurnalismul decat prin mimarea unor functii si produse. poate un “congres” al jurnalistilor, desi si asta e putin deplasat. poate, mai degraba, cateva mese rotunde. si initiative gen aceasta: (pentru cei care au ceva de spus): http://ec.europa.eu/romania/news/22032013_consultari_agenda_digitala_ro.htm
  Noroc tot cu Uniunea…

  #51786
 3. Nu prea văd cum o conferinţă naţională a presei ar putea anula brusc interesele care menţin această stare de fapt.

  #51787
 4. Mihnea, de acord pana la virgula cu tot ce scrii despre etica, valori si viitorul amoral care se construieste sub ochii nostri. De acord si ca publicul si jurnalistii adevarati ar fi primii beneficiari ai unei astfel de conferinte.

  Dar decizia e a patronilor. Ei sunt cei care au puterea sa faca lucrurile sa se intample. De ce ar face-o totusi? Pentru ca profiturile de acum nu se pot sustine pe termen lung, pentru ca nu mai pot dura prea mult, spui tu.

  Asta e totusi o presupunere. Subminata de faptul ca profiturile de acum se fac exact din mizeria care ar urma sa fie curatata, ca micile insule de presa decenta de la noi nu fac profit, ca in tarile mai civilizate profiturile mari se fac tot din continut care atenteaza la omenie (ma gandesc la ziarele si televiziunile lui Murdoch).

  #51788
 5. Anglofil: Profiturile de acum sunt tot mai anemice şi tot mai puţine produse sau canale pot raporta că sunt măcar “pe zero”. Eu cred că impedimentul pentru o asemenea conferinţă e reprezentat mai degrabă de orgolii – cum să mă aşez eu la masă cu X?, las’ că mă descurc eu cumva ş.a.m.d.

  #51789
 6. Razvan V

  Mereu am avut credinta ca un jurnalist nu este doar un om care relateaza un eveniment. daca ar fi asa, tema conferintei despre care vorbesti ar fi simpla: reguli despre relatare, ghid de practica jurnalistica, obiectiv sau subiectiv, etc..
  In momentul in care un jurnalist nu este in stare sa transmita publicului acele caracteristici care fac din relatarea sa un eveniment autentic, plin de viata, prin care consumatorul de presa sa traiasca el insusi, sa inteleaga ceva din ceea ce se intampla, atunci e sortit pieirii. E ca un clovn care nu mai starneste zambete. Isi pierde sensul. Talentul de reporter, intuitia de jurnalist nu se invata si nu se stabilesc prin norme. Dar cine mai are nevoie de reporteri talentati? mai bine zece breaking news-uri penibile decat un reportaj bun. Cred ca asta nu au inteles si nu vor intelege Patronii. Nu poti avea presa de calitate fara jurnalisti de calitate. Mihnea, oamenii nu sunt asa de fraieri precum cred patronii de azi. nu dau banii pe toate prostiile. iar jurnalismul este un act cu valente comerciale. oamenii cumpara informatie si scriitura de calitate. cand vinzi informatie veche si de calitate slaba, falimentul e garantat. cand ai si informatia, si calitatea, dar ai piedici la vanzare sau in finantarea activitatii curente, iarasi faliment.
  Si intrebare de o mie de puncte: cine si de ce ar finanta angajarea jurnalistilor talentati, furnizarea de informatie noua, de calitate, si o distributie pe masura? Si cat timp va rezista?
  Pana acum, Biserica Ortodoxa are cel mai puternic trust de presa din Romania si, la nivelul ei de asteptari, si-a rezolvat intern aceste probleme. Cine ii urmeaza exemplul in presa laica? Nu-mi zi ca daca cineva citeste Lumina, nu ar citi si un reportaj fain, daca ar avea unde si de unde. Care ar trebui sa fie pozitia BOR, ca cel mai important jucator pe piata presei, in aceasta conferinta despre care vorbesti?

  #51790
 7. […] Jurnalistul Mihnea Maruta (foto) propune, intr-un text postat pe pe blogul personal, ideea organizarii unei “conferinte nationale a presei romanesti”, cu scopul de “a  salva ce se mai poate salva”. “Soluţia nu poate să fie decât comună, iar concurenţa să reînceapă ulterior, după un moment T zero, constând în stabilirea obiectivelor generale şi a metodelor de salvare.Pentru ca jurnalismul să mai trăiască, e nevoie de reglementarea şi de curăţirea pieţei. E nevoie de reguli, de pedepse şi de arbitraj, pentru a separa onestitatea de înşelăciune continuă. Numai aşa se poate reveni la speranţa profitului”, scrie jurnalistul clujean in textul cu titlul “Pentru o conferinta nationala a presei”. […]

  #51791
 8. […] Jurnalistul Mihnea Maruta (foto) propune, intr-un text postat pe blogul personal, ideea organizarii unei “conferinte nationale a presei romanesti”, cu scopul de “a  salva ce se mai poate salva”. “Soluţia nu poate să fie decât comună, iar concurenţa să reînceapă ulterior, după un moment T zero, constând în stabilirea obiectivelor generale şi a metodelor de salvare.Pentru ca jurnalismul să mai trăiască, e nevoie de reglementarea şi de curăţirea pieţei. E nevoie de reguli, de pedepse şi de arbitraj, pentru a separa onestitatea de înşelăciune continuă. Numai aşa se poate reveni la speranţa profitului”, scrie jurnalistul clujean in textul cu titlul “Pentru o conferinta nationala a presei”. […]

  #51792
 9. […] Click aici pentru a ajunge la textul lui Mihnea. […]

  #51793
 10. […] /   martie 26, 2013  /   Nu sunt comentarii /  0 vizualizari Ideea organizarii unei conferinte nationale a presei romanesti la care sa participe toti cei care de… pentru a salva ce se mai poate salva este o idee inimoasa a lui Mihnea Maruta, ca multe alte […]

  #51795
 11. […] citeam la Mihnea Măruţă un articol în care se vorbea – foarte corect, de altfel – despre starea presei şi în care […]

  #51796
 12. cornel

  Posibil ca ideia sa fie preluata de mediile pseudojurnalistice, care sa legitimize anticalitatea. Cred mai degraba in o asociere, sub un brend profesional, care sa ajute la prima accesare, despre ce este vorba. Strict comercial vorbind, din perspectiva resurselor financiare ale ,,consumatorilor,, aceasta ar putea deveni argument comensurabil. Sugerez revizionare ultimei asa zise conventi a pdl, foarte probabil ca asemanator de grotesc ar putea deveni o conferinta nationala a presei, in care mult mai mult decat la pdl, centri nervosi, sunt mult mai centrifugi.

  #51797
 13. Robert

  Tot ce spui este corect, dar ideea conferiței e o dudă și cred că și tu știi asta (iar articolul e doar un fel de bornă kilometrică pe care tu o pui în drumul spre prăpastie).

  #51799
 14. […] Maruta propusese, in 25 martie, pe blogul lui, organizarea unei conferinte nationale a presei romanesti la care “sa se aseze la aceeasi […]

  #51800
 15. […] carte, mass-media, foto – ca Mihnea Maruta propune si el o solutie pentru piata mass-media: o Conferinta nationala a presei. Dar nu cred ca asta e […]

  #51802
 16. […] Maruta propusese, in 25 martie, pe blogul lui, organizarea unei conferinte nationale a presei romanesti la caring “sa se aseze la aceeasi […]

  #51803
 17. domnica macri

  Domnule Maruta, felicitari, foarte justa analiza din articol. Insa nici eu nu cred ca o conferintza e solutia. Inainte de a avea o conferintza, ca sa poti obtine vreun rezultat, trebuie sa ai un jucator puternic de partea ta – adica a jurnalistului profesionist. Ei bine, jurnalistii care indeplinesc criteriile profesionale cred ca trebuie URGENT sa se organizeze intr-un sindicat independent. CRP e o caricatura, fiind o organizatie patronala. Pina nu facem asta, o sa fim neputinciosi. Cele bune va doresc

  #51805
 18. […] motoarele de cautare asteptam ca aceasta:Descrierea, de asemenea, poate fi adăugat că este util pentru motoarele de cautare. Adaugă răspunsul dvs. proprii în comentariile […]

  #51807
 19. Din anul 2000 clasa politica romaneasca nu mai exista practic, datorita faptului ca TOATE partidele de atunci s-au inscris pe baza de liste false de membri fondatori. O situatzie fara egal in istorie si fara iesire. Daca vetzi scrie despre asa ceva, se va misca in sfirsit si presa spre bine. Altfel, e foarte bine ca va disparea: atzi devenit inutili mai ales din cauza lasitatzii.

  #51813
 20. E mai usor sa se adune ziaristii (desi, cum observa cineva mai sus, nici asta nu e usor) decat sa vina cineva cu idei concrete de rezolvare a problemelor pe care le-ai semnalat – de pilda, problema televiziunilor de stiri. Normal ar trebui sa publicam pe bloguri propuneri de idei pentru remedieri pe cale legislativa ale problemelor presei, pe care sa le poata promova apoi parlamentarii “de bine”. Televiziunile de stiri, de pilda, sunt ale partidelor, si e greu sa voteze cineva impotriva propriului organ de propaganda. Dar macar sa se stie ca exista o solutie clara, corecta, pe care ei o refuza. De pilda, sa nu mai existe organe de presa care merg sistematic in pierdere, finantate din alte surse, pentru ca ele nu traiesc din reclamele multinationalelor… Cum ar suna asta, cati adepti ar avea? E complicat…

  #51821
 21. Iata o initiativa: http://www.mediainitiative.eu/ro/

  Organizatii media din Romania si Europa au lansat deja o initiativa (poate parea cu efect intarziat) pentru o directiva care sa asigure pluralismul in media. Este una din conditiile necesare pentru a detasa interesele comerciale de cele politice. Aceasta initiativa este in marja permisa de Tratatul de la Lisabona, aceea ca 1 milion de cetateni sa ceara o actiune a Comisiei Europene.

  #51832
 22. Codrul

  Foarte corecta analiza. As mentiona o singura chestie: patronii nu sunt deranjati de evidentele contabile, pentru ca multi din banii lor sunt negri. Multi sunt veniti din strainatate. Unele trusturi de presa sunt adevarate structuri mafiote.
  Din pacate, nu se va schimba nimic cu vorba buna.

  #51846
 23. […] departe aşa”, scria jurnalistul Mihnea Măruţă acum ceva timp la el pe blog, în postarea Pentru o conferinţă naţională a presei. Pornesc de aici si de la o polemică bună pe Facebook între jurnalistul Mihai Prodan si omul de […]

  #52605
 24. […] Pentru o conferinţă naţională a presei „E nevoie de o conferinţă naţională a presei româneşti. […]

  #59500

Lasa un comentariu


× 1 = 3

Search / Caută în site