Ce mai înseamnă să fii liber?

Friday, August 2, 2013

Toate convorbirile telefonice şi toate sms-urile îmi sunt înregistrate. E-mailurile îmi pot fi sparte mult mai simplu decât îmi imaginez. Google stochează toate paginile pe care le-am accesat şi toate căutările, iar eu nu ştiu dacă le transmite sau nu altcuiva şi nici dacă serverele îi sunt supravegheate.

Sunt filmat când merg pe stradă, când apelez la o instituţie şi când intru într-un magazin. Banca unde am cont ştie cât plătesc pe gaz, curent, telefon, unde îmi fac cumpărăturile şi dacă mi-a crescut sau scăzut “nivelul de trai”. Furnizorul de cablu poate urmări ce programe tv îmi plac şi care sunt canalele de care mă pot dispensa.

Se presupune că tot ce înseamnă tehnologie îmi face viaţa mai uşoară sau mai sigură şi mă ajută să câştig timp, pentru a mă bucura din când în când de unele nemuriri trecătoare. Pot vorbi pe loc cu un prieten de la capătul lumii, pot afla răspunsuri la aproape orice întrebare lumească şi nu mai e nevoie să port bani în buzunar sau în geantă.

Pot să mă simt cetăţean planetar şi să visez că lumea e a mea. Călătoresc cu văzul şi cu vocea ca în basme. Oricine, de oriunde, poate citi ceea ce scriu.

Dar sunt, oare, un om liber?

luna

Şi aici vine acel argument pervers – dacă n-ai nimic de ascuns, dacă eşti un cetăţean cinstit, nu au de ce să te deranjeze nici camerele de filmat, nici stocarea corespondenţei, nici bazele de date cu tot ce-ai operat prin bancă. Poţi trăi, nu-i aşa, foarte bine.

Dar ce mai înseamnă, atunci, să fiu liber? Câte alegeri îmi sunt interzise?

În acest punct, mentalităţile se despart. Unii, pe stânga, mă cheamă la revoltă pentru a răsturna tot ce e dincolo de puterea noastră individuală – multinaţionale, guverne, bănci şi servicii secrete. Alţii, pe dreapta, îmi spun că merită să fac acest sacrificiu, să “cedez” din ceea ce mi se cuvine ca om, pentru că sistemul nu vrea decât să mă protejeze de orice tip de violenţă.

Nici unii, nici alţii nu înţeleg libertatea. Unii îmi cer să fac rău conştient, în iluzia unui bine ulterior, dar fără ca ei să aibă vreo alternativă coerentă pentru lumea de după haos. Alţii îmi spun că aceasta, de acum, e forma cea mai şlefuită a convieţuirii: roboţelul cuminte care nu-şi pune probleme.

Dar libertate nu înseamnă să îţi faci firmă, nici să călătoreşti şi cu atât mai puţin să dai în cap. Libertate înseamnă să te poţi căuta pe tine însuţi şi, în această căutare, să poţi descrie public toate locurile interioare prin care treci, fără să te temi că ai greşit sau că ai ofensa pe cineva. Libertatea e singura multinaţională care ar trebui să existe, unica reţea globală care nu are nevoie de abonament.

Libertate înseamnă, printre altele, să pot avea secrete definitive, pe care, dacă aleg astfel, să le duc cu mine în mormânt. Libertate înseamnă nu doar să mă pot dezvălui, ci şi să mă pot ascunde. Să fiu liber înseamnă să am un halou personal unde să nu pătrundă nimeni, ca în apele teritoriale, decât dacă îi dau undă verde.

Să fiu liber presupune să am încredere deopotrivă în cei cărora le dau ideile, munca şi banii mei. Iar astăzi, aşa cum e lumea aşezată, n-aş mai putea fi liber cu adevărat, n-aş mai putea nici măcar să râvnesc la acea stare decât dacă aş pleca din oraş, dacă n-aş mai fi nodul niciunei reţele, dacă mi-aş desfiinţa contul din bancă şi aş trăi din muncă fizică. Dar şi atunci ar fi doar un somn golit de visuri.

 *

5 raspunsuri to “Ce mai înseamnă să fii liber?”

 1. Esti liber sa alegi tot ceea ce este legal si din ce in ce mai des si ceea ce este de o moralitate unanim acceptata.

  #52282
 2. razvan

  a pleca din/ de la/ catre, a iesi, a parasi, a schimba, a merge, a alege samd – decizii generate de si in context. a decide conform experientei interioare sa pornesti, sa calatoresti, sa probezi – act non-rectiv, generator, intru deschidere, non-vicios. mai degraba sa stim ce nu, decat ce da. adica NU. nici de dreapta, nici de stanga, nici impotriva. ar fi usor de iesit din tara lui Ur Ban si de inchie gardurile unei ferme. daca exprienta comuna mie si celorlati imi/ne permite sa facem ceva acolo care sa sustina si sa continuea jocul margelelor. acceptam clipa de clipa inchiderea exterioara si resetarea interioara. din ce in ce mai mult fara sa ne pese. acceptam sa ducem pruncii-n scoli, ii ajutam sa semneze propriile acte de slujbas, sustinem sclavagismul corect politic, ne vindem viata farama cu farama pentru cimilituri de pita din ce-n ce mai scumpa.daca nu ai ce sa vinzi, te vinzi pe tine. marfa vinde ambalajul. inchizi ocii si-ti trec fiorii provocarilor celorlalti: rascoala! revolta! revolotie! desfutere! descentralizre!, arbitrii-s ceiasi. unul cate unul, cei care ajung sa se-ntrebe si lumina din ochii pruncilor le e suficienta putere, unul si unul si unul si unul fac masa critica necesara, asa de facem fiecare, sistema se preda. ca-n toate epocile (cu accentul pe O). de misteru’ ar fi public, nu s-ar mai numi mister. incepatorii (initaitii?) sunt cei care se aleg, alesii nu mai sunt politicieni, maestrii sunt proprii-nvatatori, discipolii lucreaza in disciplina, cautatorii gasesc comori inteioare. asadara, hai la tara. minile invata lucrand. mintea se elibereaza lucrand. inima se deschide luminand. fiecare, pe rand. egezemple sunt deja, modele isi creeaza ficare, informatia-i pe net, uneltele-s in vechile grajduri, lumina soarelul ii limpede, noaptea se vad stelele, iarba creste, apa curge, pamantu-i manos, piatra-i tare, roata-i usor de construit si de sus in jos se-nvarte singura. intr-un Tu-cu-Tu.univ

  #52283
 3. alecs

  E adevarat ca tot ce facem cu telefonul, pe net sau folosind conturi bancare, ramane stocat prin tot felul de baze de date. Unele informatii de genul asta sunt prelucrate de tot felul de programe. Insa cantitatea de informatii de genul asta e atat de mare, incat sunt sanse infime ca vreo fiinta umana sa le vada vreodata.

  #52284
 4. Suntem cu adevărat liberi doar în străfundurile ființei, la nivelul conștiinței și al emoțiilor sau poate nici acolo. În rest, nu avem libertate. Ea ne-a fost luată treptat, în momentul în care a început să se structureze societatea, încă de pe vremea omului primitiv. Mai apoi, ce a mai rămas din libertatea noastră, am cedat, puțin câte puțin, în schimbul accesului la tehnologie. Nu ne putem ascunde și nu putem minți, pentru că mereu e cineva sus, la panoul de control, care știe totul despre noi. Cine deține informația, detine puterea au spus Confucius și Szun Tzu, cu vreo două mii de ani în urmă. Nu s-a schimbat nimic de atunci.

  #52285
 5. rony

  “Furnizorul de cablu poate urmări ce programe tv îmi plac”
  Mai exact, cum? Ca stie ca ai grila standard de 100 de programe?

  #52288

Lasa un comentariu


5 × 9 =

Search / Caută în site