20+13: românii anului

Sunday, December 29, 2013

Ceea ce urmează este o selecţie evident subiectivă, pe care vă rog să o completaţi cu nume pe care le-am omis din grabă sau despre care ştiţi că nu au fost mediatizate aşa cum merită. Ei, toţi cei 33, sunt adevărate modele.

 *

Ana-Maria Brânză: desemnată cea mai bună spadasină a lumii la Congresul Federaţiei Internaţionale de Scrimă, lidera echipei naţionale, campioană europeană la individual în 2013, se implică tot mai mult şi în campanii umanitare.

Ionuţ Budişteanu: informaticianul de 19 ani din Râmnicu Vâlcea a fost inclus de revista americană Time în topul celor mai influenţi 16 tineri ai anului, pentru invenţia cu care a câştigat locul 1 la concursul Intel ISEF – maşina de 4000 de dolari care nu are nevoie de şofer.

Mircea Cărtărescu: a câştigat în 2013 două dintre cele mai importante distincţii literare europene – premiul “Spycher”, acordat de fundaţia elveţiană Schloss Leuk, şi Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Poezie de la Novi Sad. Tot în acest an i-au apărut traduceri din “Orbitor” în Statele Unite şi în Marea Britanie.

Alexandra Dăriescu: pianista de origine română este una dintre câştigătoarele ediţiei 2013 a premiilor Women of the Future, competiţie anuală din Marea Britanie dedicată femeilor care sunt modele pentru generaţiile viitoare. În vară, ea a devenit, la 27 de ani, prima pianistă din România care a concertat la Royal Albert Hall, alături de Orchestra Filarmonicii Regale din Londra.

Alex Dima, Cristi Corchiş: reporter şi operator, ei sunt doi dintre realizatorii campaniei “România sub zăpadă”, pentru care Ştirile ProTV au fost nominalizate şi în acest an la Premiile Emmy. Cei doi jurnalişti de televiziune au petrecut circa o lună alături de ţăranii afectaţi de ninsori.

Radu Dorgo, Andrei Lazăr, Adrian Mihai, Ovidiu Mihuţescu: absolvenţi de Arhitectură la Timişoara, cei patru au câştigat o competiţie intercontinentală de design desfăşurată în Canada, cu un proiect prin care au transformat un pian într-un calculator.

Horia Colibăşanu: alpinistul timişorean a cucerit în 2013 vârful Lhotse (8516 metri), al patrulea vârf al lumii. A fost al şaptelea “optmiar” din Himalaya pe care Colibăşanu îl urcă fără oxigen suplimentar. În 2014, el va ataca Everestul.

Sorin Ducaru: ambasadorul român a câştigat în primăvară postul de Asistent al Secretarului General NATO pentru riscuri de securitate emergente.

Radu Georgescu: antreprenorul care deţine GECAD Group a realizat al treilea exit internaţional, vânzând pachetul majoritar deţinut la Avangate (furnizor global de soluţii e-commerce) către compania americană de investiţii Francisco Partners.

Adrian Ghenie: pictorul originar din Baia Mare a vândut în februarie un tablou intitulat “Dr. Mengele 2” cu peste 140.000 de euro, la o licitaţie organizată de casa Sotheby’s din Londra. El este şi unul dintre principalii susţinători financiari ai festivalului de film românesc “Making Waves” de la New York.

Luminiţa Gheorghiu: a ajuns la apogeul carierei şi al recunoaşterii mondiale cu rolul din “Poziţia copilului”, pentru care este elogiată de cei mai importanţi critici de film ai lumii.

Simona Halep: a câştigat şase turnee WTA, a urcat de pe locul 47 pe locul 11 în clasamentul mondial al tenisului feminin şi a fost desemnată “Most Improved Player of the Year”, jucătoarea cu cel mai mare salt valoric.

Mircea Lucescu: în 2013 a câştigat cu Şahtior campionatul (pentru a şaptea oară), Cupa şi Supercupa Ucrainei, iar în ţară a fost ales “antrenorul deceniului”.

Victor Man: a fost desemnat de Deutsche Bank “Artistul anului 2014”, ceea ce înseamnă că grupul german îi va organiza anul viitor o expoziţie personală care va dura între 20 martie şi 1 iunie.

Răzvan Mărcuş, Kevin Armenean: studenţi la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, cei doi au inventat un dispozitiv care permite încărcarea telefonului mobil în orice situaţie.

Cosmin Mihaiu, Alina Călin, Andrei Cantea, Liviu-Andrei Dascălu: absolvenţi de informatică, ei au fondat compania MiraRehab, cu birou la Londra, pentru a-şi face cunoscut produsul software de recuperare fizică despre care se spune că poate revoluţiona medicina mondială.

Andreea Moldovan: echipa condusă de ea a adus Spitalului “Sfântul Constantin” din Braşov titlul de “cel mai curat spital din Europa”.

Călin Peter Netzer: filmul său “Poziţia copilului” a câştigat Ursul de Aur la festivalul internaţional de la Berlin.

Raul Oaidă: are 20 de ani, trăieşte la Deva şi a construit singur, din 500.000 de piese Lego, o maşină cu motor pe aer care atinge 25 de kilometri pe oră.

Ion Purice: şofer în Italia, el a blocat o autostradă cu TIR-ul pe care îl conducea, pentru a salva mai multe persoane rămase pe carosabil în urma unui accident.

Radu Silaghi-Dumitrescu: doctor în chimie şi conferenţiar la UBB Cluj, este şeful echipei de cercetători care, după 6 ani de studiu, a creat sânge artificial din proteine de viermi marini.

Ada Solomon: producătoarea filmului “Poziţia copilului” a primit, din partea Academiei Europene de Film, premiul European Co-Production – Prix Eurimages şi, din 2014, va face parte din board-ul Academiei.

Alexandru Stănilă: profesor la Universitatea Tehnică din Iaşi, este coordonatorul echipei care a obţinut medalia de aur la Salonul de Inventică Macau (China) pentru proiectul aşa-numitei “Case Evantai”, care îşi creşte volumul prin desfacere şi care poate fi, între altele, ataşată unui autoturism.

Răzvan Stoica: violonistul este primul român care a câştigat concursul “New Talent”, cea mai importantă competiţie pentru instrumentişti între 18 şi 28 de ani, organizată de Uniunea Europeană de Radio.

Mircea Tudor: singurul inventator din lume care a câştigat de două ori Marele Premiu al Salonului de Inventică de la Geneva, a doua oară în 2013, cu un scaner pentru avioane.

*

7 raspunsuri to “20+13: românii anului”

 1. Un top personal:
  Cartea lui Andrei Pleșu, “Parabolele lui Iisus” s-a lansat în 2012, dar a avut vânzările, probabil, în 2013. Consider că e un eveniment. Pentru mine este.

  Alex Popa, care a contribuit să se întâmple asta:
  Spitalul Marie Curie are cea mai modernă secție de terapie intensivă nou-născuți din Sud-Estul Europei, finanțată de Fundația Vodafone Romania | Agora.ro : http://www.agora.ro/stire/spitalul-marie-curie-are-cea-mai-moderna-sec-ie-de-terapie-intensiva-nou-nascu-i-din-sud-estul

  Altfel, topul conține oameni relevanți pentru mine, dar despre care cititorii blogului nu ar ști, probabil, nimic.

  #52617
 2. Felicitari sincere pentru articol!

  L-as adauga si pe Liviu Floria, romanul care a supravietuit atacului terorist din Algeria si a fost liderul celor 8 care au evadat.

  #52618
 3. Lory

  Felicitari pentru articol!
  As mai adauga si echipa emisiunii “In premiera” pentru reportajele facute si bineinteles pentru premiile castigate. Cu siguranta mai sunt muulti altii…

  #52621
 4. […] românii anului 2013. Unii dintre […]

  #52622
 5. Elena

  Ar fi excelent daca ar aparea si o varianta in engleza a articolului, sa poata fi distribuit si strainilor.
  Si felicitari pentru articol!

  #52635
 6. Teodor

  Ma simt mandru ca ii cunosc pe 2 dintre romanii mentionati aici :)

  #52637
 7. Maverick

  ati uitat un fizician roman, destul de putin cunoscut, dar care a inventat un motor antigravitational, prin care realizarea de farfurii zburatoare si rachete care te duc in galaxia vecina in mai putin de 20 de generatii( cu rachete normale-> 20 generatii. cu acel motor-> 20 de ani.)

  cel mai genial fizician. a terminat teoriile lui Einstein si impreuna cu un coleg a avut catedra de fizica de la Princetown.

  Numele sau este Dan Brasoveanu.

  daca cautati, este un articol despre el in revista “As”.

  #52643

Lasa un comentariu


8 + 7 =

Search / Caută în site