Anti-căinţa

Friday, August 14, 2015

Poate n-am văzut eu, poate n-am fost atent, aşa că vă rog să mă ajutaţi.

De când o seamă de politicieni şi oameni de afaceri sunt condamnaţi definitiv pentru corupţie, tot aştept ca măcar unul, fie din închisoare, fie după ce se întoarce acasă, liber, să declare, chiar şi numai într-o propoziţie, că a greşit.

Am ajuns ca Diogene – păstrând proporţiile -, să caut un om. Unul singur, care să tragă o linie şi să spună că îi pare rău, că s-a schimbat.

Că a înţeles.

Şi nu apare nimeni. Toate conştiinţele condamnaţilor sunt de nea. DNA.

Nu numai că nu asistăm la nici o formă de regret, dar pe aceşti oameni puşcăria îi întărâtă şi mai mult. Mai toţi se prezintă ca victime, iar atenţia presei nu face decât să le alimenteze disonanţele.

Plagiază cărţi în celulă, deci fură în continuare. Plătesc profesori universitari să le gireze, deci mituiesc în continuare. Odată eliberaţi, se duc la televizor şi ne spun cum s-ar cădea să fie condusă ţara, deci ne înşală în continuare.

Nimeni nu-şi lasă barbă până la brâu, nimeni nu se retrage la o mănăstire sau într-un sat neştiut, nimeni nu ia o pauză de câţiva ani, să se împace cu sine.

Căinţa e înlocuită de răzbunare.

Cum explicăm această opacitate, această înrăire? Lipsa credinţei? (Dacă nu exista, ar fi fost de aşteptat să se ivească după gratii.) Umilinţa de neconceput? (Tocmai ăsta trebuia să fie declanşatorul.) Influenţa familiei? (Adică răul nu poate fi întrerupt?) Ipocrizia apropiaţilor? (Se mai strecoară prieteni adevăraţi în acele anturaje? Sau mai rămân?)

Care e soluţia pentru o societate ai cărei lideri – ne place ori nu, aceşti oameni ne-au determinat vieţile – nu sunt capabili de smerenie nici măcar când vinovăţia le este dovedită?

Nu  ştiu. Poate mulţi s-au mărturisit în particular, duhovnicului sau celor dragi. Dar de ce nimeni-nimeni nu o face şi în public – adevărata eliberare! -, de ce a dispărut acest curaj înnoitor, asta nu pricep şi pace.

*

6 raspunsuri to “Anti-căinţa”

 1. Adi

  E extrem de dificil sa iti dai seama de resorturile intime ale unui om, fie el si infractor dovedit. Asa incat, s-ar putea sa gresesc printr-o judecata de valoare prin lentila proprie.
  Cred ca acesti oameni, multi dintre ei inteligenti, sunt totusi handicapati mental si spiritual. Insasi acest handicap major i-a facut sa ajunga sa comita acte imorale si ilegale. E o incapacitate care nu se poate ameliora decat daca exista vointa personala de restaurare. Ori, ca orice vicii, si cele al puterii, al ego-ului umflat, al credintei ca ei sunt mai egali decat altii le paralizeaza tocmai vointa de a se reabilta. Nu mai vad nimic din cauza unor ochelari de cal auto-magulitori, auto-suficienti, pe care ii poarta de mult: tendinte vicioase de caracter mostenite, educatie dezechilibrata si un mediu “propice”. Ego-ul lor le spune ca li s-a facut o nedreptate fiind condamnati, sunt frustrati ca sunt mai fraieri, vezi apropourile voalate din parlament: “oricui i se poate intampla”.
  Probabil ca e nevoie de mai mult decat șocul unei detenții de lux pentru ca aceasta pojghita groasa, indelung sedimentata de paraziti emotionali si spirituali sa se sparga. Cred ca cei care nu ajung, nu pot, nu vor sa recunoasca ca au gresit sunt, intr-o perspectiva mai larga, mai degraba demni de mila si compasiune, decat de judecata. Si mai cred ca daca s-ar fi marturisit in particular, asta s-ar fi perceput si public: macar printr-o mai mare discretie, daca nu prin gestul de a-si turna cenusa in cap.

  #60258
 2. cutus ruxandra

  Persoanele descrise si lipsa lor de cainta se incadreaza la categoria sociopati; cautati pe google caracteristicile sociopatului, tulburare de personalitate caracterizata prin faptul ca face fapte antisociale, iar daca e prins si inchis orice numar de ani, iese afara exact la fel ca inainte de a intra; in plus e total lipsit de remuscari si crede ca are intotdeauna dreptate; chinuie pe cei din jur si apoi are chiar pretentia ca cei chinuiti sa-l iubeasca etc; sociopatia nu are tratament cu pastile sau injectii; in general 10% dintr-o populatie este sociopata, dar se pare ca la noi procentul a crescut impresionant !

  #60279
 3. clujean

  nerusinarea astora e sustinuta de averi! daca, odata cu condamnarea, li s-ar confisca totul, sa vezi cum ar rama cu nasurile prin pamant la iesire!

  #60288

Lasa un comentariu


+ 5 = 6

Search / Caută în site