Setul doi

Sunday, August 16, 2015

Ce s-a întâmplat în seara asta, în setul doi al finalei de la Toronto, este că ni s-a oferit acces la un univers paralel. Am văzut ceea ce “ştim” doar din filme şi din cărţi, din manuale de istorie şi mai ales din felul în care se transmit legendele.

Am văzut cu ochii noştri cum e dincolo de instinctul de conservare.

Gândiţi-vă cum ne simţim când suntem obosiţi: ne-am întinde în acea secundă şi am renunţa la orice pentru o pauză. Amintiţi-vă o frântură din starea de insolaţie: n-avem chef de nimic, ne simţim pedepsiţi şi victime, am vrea să treacă timpul şi, dacă se poate, să vină instantaneu a doua zi. Imaginaţi-vă acum, când vă e bine, cum reacţionăm când, simultan, ne e greaţă, ne doare stomacul şi ameţim.

Adunaţi aceste senzaţii şi aşezaţi-vă cu ele în soare doborâtor. Apoi ridicaţi-vă în picioare. Apoi alegeţi-vă un adversar, oricare, şi bateţi-vă cu el.

Trebuie doar să luptaţi. Să nu vă refugiaţi la umbră, să nu vă plângeţi, să nu plecaţi acasă.

Să reacţionaţi ca Simona în setul doi. Ea a mers mai departe cu riscul de a se prăbuşi, şi-a închis mintea, ca-n idealul artistic sau din artele marţiale, şi a rămas doar inimă. Deplina simplitate a durerii.

Asta am văzut în seara asta – mişcare continuând din pură voinţă, reflexe obligate să fie reflexe, corp care devine spirit. Un om care nu mai înţelege ce se petrece, care priveşte realitatea abulic, ca şi cum e pe cale să-şi piardă cunoştinţa, dar care vrea să reziste, să fie viu, acolo, în luptă, mai puternic decât greaţa, oboseala şi căldura.

Şi care învinge.

*

6 raspunsuri to “Setul doi”

 1. __Vali

  “Setul doi”, superb titlu. Deh, formatia si inspiratia!
  Am urmarit si eu meciul azi. Uneori felul in care pierzi te defineste mult mai bine decit felul in care cistigi. Simona a pierdut azi cu incapatinare si gratie!
  Pentru cei care inca mai cred ca a simulat: bai, voi sunteti strimbi si (din pacate) nu va veti mai indrepta niciodata :-(

  #60318
 2. […] Mihnea despre efortul Simonei Halep și cum l-a văzut el: Setul doi. […]

  #60322
 3. […] cu ochii noştri cum e dincolo de instinctul de conservare”, scrie Mihnea Măruță în articolul Setul doi. Pentru mulți contemporani cu televizoarele deschise Măruță înseamnă numele unei vedete TV […]

  #60496
 4. Simona a dat tot ce-a avut mai bun la fiecare turneu. Poate ca nu rezista suficient de mult incat sa duca un Grand Slam pana la capat, poate ca situatia o destabilizeaza psihic. A demonstrat ca poate sa bata orice jucatoare de top, insa nu e constanta in ceea ce face. Oricum, realizarile ei sunt extrem de bune. A atins un loc 2 mondial, un lucru de laudat. Daca si-ar fi facut aparitia si un Grand Slam ar fi fost cam tot ce-i trebuia. Are timp si speram ca va face asta.

  #60928
 5. Un titlu corect.

  #65509
 6. Cristian

  Au trecut aproape 2 ani si ne vom bucura -in sfarsit – de Triumful Simonei …Stiu ca sunt naiv ,dar raman un optimist si poate se va schimba ceva in tara asta, stimate domnul Mihnea Maruta cu aceasta Victorie si cu cea din Finala Rolland Garros 2017 ; ce nu se va schimba vreodata este admiratia mea neconditionata pentru dumneavoastra ! Alaturi de domnul Alex Enasescu veti ramane mereu un Reper de spiritualitate, chiar daca nu va impartasesc opiniile despre credinta…

  #65816

Lasa un comentariu


+ 3 = 4

Search / Caută în site